Tízes toplistánk a német precizitás dicshimnusza lehetne, de még ők sem érhetnek a nyomába az első helyezettnek, amely pályafutása során százhússzor kerülhette volna meg a Földet.

Nincsenek illúzióink: jó eséllyel néhány, Magyarországon megkíméltként, 200 ezer kilométerrel eladott dízel kombi Passat vagy levedlett taxi simán ütné listánk néhány tagját – ezért inkább olyan autókra koncentráltunk, amelyeknél bizonyítható a futásteljesítmény.

10. Volkswagen Golf 1.9 TDi – 724 000 km

Természetesen nem maradhat ki az idén újra az Év Autójának választott VW Golf, amelynek egyik különösen szívós, negyedik generációs példánya nem kevesebb mint 724 ezer kilométeren keresztül szállította tulajdonosát, a brit Roy Doysont. Mi már a gondolatától is szédülünk, hogy az elképesztő távolságot mindössze tíz év alatt hozta össze a tulaj, de a kocsi egy generátorhibán kívül simán átvészelte a mozgalmas évtizedet.

9. Skoda Fabia 1.9 TDI – 1 000 000 km

A lista legfrissebb szereplője alig néhány napja, július 4-én lépte át a bűvös egymilliós határt. A 2000-es Skoda Fabia tulajdonosa, a német Peter Kirchhoff igazi matekzseni lehet, hiszen sikerült úgy intéznie, hogy a kilométeróra éppen a Mlada Boleslav-i Skoda-múzeum előtt forduljon át, ahol hatalmas bulit csaptak az őt kísérő rajongókkal. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a kocsiban a motortól a kuplungig minden alkatrész eredeti, sosem kellett cserélni őket.

8. Volkswagen Golf GL – 1 000 000 km

Hogy a németek nem mostanában tanultak meg autót építeni, arról a nyolcadik helyezett egyes Golf tanúskodik, amelybe tulajdonosa, Hans-Dieter Gehlen kerek egymillió kilométert rakott bele húsz év alatt. Az 1983-ban gyártott kocsi úgy ment, mint egy álom, közvetlenül a rekorddöntés előtt viszont sikerült totálkárosra törni, így az egymilliós határ átlépéséhez néhány szponzor segítségére is szükség volt, akik finanszírozták az autó helyreállítását.

7. Mercedes–Benz 300 D – 1 000 000 km

A híresen tartós Mercedes motorok egyik gyönyörű példája az 1989-es Mercedes–Benz 300 D,amely 22 éves pályafutása alatt egymillió kilométert futott. A hosszabb kirándulásokra is használt kocsi mögé nem ritkán lakókocsit is kapcsoltak, de ez sem tudott kifogni a 113 lóerős Merci-motoron, amelynek elpusztíthatatlanságában a tulaj, Fritz Weber szerint a sok gondoskodásnak és a rendszeres felülvizsgálatnak is nagy szerepe volt.

6. Honda Civic – 1 500 000 km

A polgári repülés elterjedése óta épeszű ember csak akkor megy neki kocsival az Egyesült Államoknak, ha a 66-os úton akar végiggurulni, esetleg road movie-t forgat, az 1995-ös Honda Civic tulajdonosa viszont valóságos sportot űzött az ingázásból. Persze ez kicsit melósabb volt, mint Érdről beautózni a hétkerbe, ugyanis a feltehetőleg sok szabadidővel rendelkező tulaj a keleti parti Atlantából ugrott át rendszeresen a nyugati parton fekvő Seattle-be és San Franciscóba. Az eredmény másfélmillió kilométer tizenkét év alatt, mindez az eredeti motorral abszolválva.

5. Saab 900 – 1 600 000 km

1,6 millió kilométert megúszni egy motorháztető-cserével nem kis teljesítmény, nem csoda, hogy az amerikai Peter Gilbert 1989-es Saab 900-a 2006-os visszavonulása óta a Wisconsini Járműmúzeumban vendégeskedik, a svéd autók elpusztíthatatlanságának örök mementójaként.

4. Dodge Ram 3500 – kb. 1 600 000 km

Nem mindennap történik meg az emberrel (még velünk sem), hogy a Chrysler vezérigazgatója telefonon gratulál neki az autójáért, de az amerikai Robert Swannal 2006-ban ez is megtörtént. És hogy mivel érdemelte ki a megtiszteltetést? Egy 1995-ös Dodge kisteherautóval, amely a kerekeiben lévő 1,6 millió kilométer ellenére is remek műszaki állapotnak örvendett.

3. Volkswagen Bogár – 2 300 000 km

Nagyon csalódottak lettünk volna, ha a listán nem szerepel legalább egy Bogárhátú Volkswagen, de az Antarktiszt is megjárt kisautó természetesen innen sem maradhatott ki. Meglepődni így inkább amiatt van okunk, hogy a legszorgalmasabb Bogarat nem egy tisztességes alsó-szászországi német család hátsó kertéjben, hanem a pasadenai Albert Klein garázsában kéne keresnünk, aki 1993-ig több mint 2,3 millió kilométert tett meg az 1963-ban gyártott kocsival.

2. Mercedes–Benz 240 D – 4 600 000 km

Nem sokon múlt, hogy a görög Gregoriosz Szachindisz taxija nem az első helyen végzett a listán, hiszen az 1976-ban gyártott Mercedes–Benz 240 D még nyugdíjazásakor is kitűnő műszaki állapotnak örvendett, éppen csak a görög kormány döntött úgy, hogy a 2004-es athéni olimpia előtt megszabadul a főváros taxiflottájának kiöregedett darabjaitól. Az 1981 és 2003 között nagyjából 4,6 millió kilométert futott taxi azóta a Mercedes múzeumában várja, hogy egyszer újra beindítsák.

1. Volvo P1800 – 4 800 000 km

Irvin Gordon 1966-os Volvo P1800-a nem csak a legstrapabíróbb, de a legszebb autó is a listán, amely 4,8 millió megtett kilométerével a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel. Ha minden jól megy, hamarosan az ötmillió is meglehet, ugyanis a 47 éves  autót a mai napig  rendszeresen használják; az eredeti motorral, hiba nélkül.

(Forrás: Autoviva)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában