A nyolcvanas években futott az S-osztály, aminek az alapjára ezt a kupét építették, és amiből az AMG műhelyében született pusztító változat azzal, hogy az eredeti motorja helyére 6 literes V8-ast szereltek. Ma hihetetlen értékű ritkaságnak számít.

1979-ben jelent meg az S-osztályból a W126 generáció, amiből 1981-re a kupéval is elkészültek. A gyártása idején az AMG még messze nem volt a Mercedesé, igaz, az általuk tuningolt autókat már meg lehetett rendelni a márkakereskedésekben, és a gyári garanciájuk is megmaradt. A képeken látható 560 SEC AMG pedig mindenben a csúcsot képviselte.

A motorja már gyárilag is figyelemreméltó volt, az 5,6 literes V8-as kereken 300 lóerőre volt képes, amivel a közel ötméteres luxuskupé megfutotta a 238 km/órát. Az AMG-nél azonban olyan vásárlókat vártak, akiknek ez nem volt elég,

nekik készítették a 6 literes V8-as modellt 385 lóerővel, és 280 km/óra fölé növelt végsebességgel.

Az AMG változata kívülről is könnyen megjegyezhető volt, mert jóval szélesebb sárvédők kerültek rá, ami alatt a kerekek is szélesebbek lehettek. Az AMG kormánykerékkel, a felfújható oldaltámaszos, bőrrel bevolt Recaro sportülésekkel és a 300 km/óráig skálázott műszerekkel a tuningolt 560 SEC ára újonnan meghaladta a 270 ezer márkát.

Most pedig, ha lehet, még értékesebb ez az AMG által tuningolt Mercedes, amiből összesen kevesebb, mint ötven darabot gyártottak.

A hibátlan állapotú, még 28 ezer kilométert sem futott példány 297 500 euróért, azaz 94,5 millió forintért kelt el az RM Sotheby’s párizsi árverésén februárban.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kalea elment megtankolni a McLarent, mi pedig megmutatjuk