Már a kinézete miatt is sok kritikát kapott a Tesla Model S űrhajókormánya, pedig akkor még nem derült ki, hogy milyen lesz használni. Az érintőképernyős irányváltó ráadásul csak tovább rontja a helyzetet.

A futurisztikus tanulmányautókban már évtizedek óta láthatunk szarvkormányokat, de a sorozatgyártásba eddig nem igazán került ez a különleges megoldás. Elon Musk mégis bevállalta, hogy a Tesla Model S megújult változatát űrhajókormánnyal szereli, ami már csak a furcsa kinézete miatt is sok kritikát kapott.

Most az is kiderült, milyen lesz használni. A MotorTrend újságírójának rövid videóján jól látszik, hogy

mennyire szokatlan egy hétköznapi manőverezés is a Tesla új kormányával, amelynek során a sofőr többször is a levegőbe kap.

Nem mintha olyan nehéz lenne, de nagyon furcsa – mondja, majd hozzáteszi: nem véletlen, hogy minden más autóban kerek a kormánykerék.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Christian Seabaugh (@c_seabaugh) által megosztott bejegyzés

 

A problémát tovább súlyosbítja a Tesla másik újítása, amivel a bajuszkapcsolóról az érintőképernyőre helyezték az irányváltót.

A nehézkes manőverezés közben további gondot jelent, hogy a kijelzőn kell csúsztatni az ujjunkat, ami nem ad olyan visszajelzést, mint a hagyományos váltókarok. A Tesla ígérete szerint majd a mesterséges intelligencia találja ki, merre akarunk menni.

A megjelenése óta nagy port kavart a Tesla űrhajókormánya, és egy ideig úgy tűnt, hogy a hagyományos, kerek kormánykerék is rendelhető lesz a Model S-hez, de végül nem jelent meg ez az opció. Sokan kritizálták már a megoldást arra hivatkozva is, hogy vészhelyzetben, például csúszós úton nem ad majd elég biztonságot a sofőrnek.

A versenypályákon azonban már régóta szarvkormányt használnak. A szűk pilótafülkében ugyanis jobban elfér a versenyző lába az egyenes kormány alatt, és a közvetlen áttételezés miatt egyébként sem fordítják el 90 foknál nagyobb szögben a volánt, de még a legsportosabb utcai autókban is legalább kettőt fordul a kormány a két végpontja között.

(Nyitókép: MotorTrend)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Fantasztikus olaszországi túrát szervezett a Monza-tulajoknak a Ferrari