A megújult Model S egyik legérdekesebb, és egyben legmegosztóbb újdonsága a repülőgépes stílusú kormány. A bemutatója után nem sokkal kiderült: előfordulhat, hogy nem csak ezzel kínálja majd az autót a Tesla.

A több mint ezer lóerős teljesítményével és a hatótávjával is magasabbra teszi a mércét a Model S megújult változata.

A Tesla elektromos autójának érdekessége a felül lecsapott, űrhajószerű kormány, amivel már évtizedek óta találkozunk a futurisztikus tanulmányautókban, de sorozatgyártásba még nem igazán került.

Elon Musk régi álmát válthatja valóra a Model S kormányával, hiszen már a Roadster új generációját is hasonlóval mutatták be,

még 2017-ben. A szélvészgyors sportautóra még várni kell, az eredeti tervek szerint 2020-ban került volna gyártásba, Elon Musk legújabb tweetje szerint az idén elkezdődnek az éles tesztek, és jövőre indul a termelés.

A több mint három éve bemutatott Tesla Roadster kormánykereke

A Roadster előtt egy másik Teslában, a megújult Model S-ben válik valóra a repülőgépes stílusú kormány, ami nem mindenkinek nyerte el a tetszését.

A bemutató cikkünkben megkérdeztük a véleményeteket róla, és 63 százalékotok szavazott arra, hogy menő, csak 37 százalék tartja furcsának, mindenesetre biztosan szokni kell majd a vezetést egy ilyen kormánnyal.

Könnyen lehet, hogy hagyományos kormánykerékkel is készül majd az új Tesla Model S, erre enged következtetni a konfigurátor egyik rejtett funkciója.

Jelenleg az összes változatot az űrhajókormánnyal lehet konfigurálni, de a Tesla a forráskódban elrejtette a kerek kormány képét is, csak éppen nem aktiválta az ezt felfedő opciót.

Elon Musk egyelőre nem kommentálta a rejtett lehetőséget, mindenesetre a kép igazolja, hogy a Teslánál kidolgozták ezt a változatot is,

és lehetséges, hogy olyan országokban adják majd vele az autót, ahol a szabályozás nem engedi meg a furcsa volán használatát. Jelenleg csak prémium belsővel konfigurálható a Model S, a kerek kormányos képen azonban egy szerényebb felszereltségű változat látható részben textilkárpittal és fabetét helyett szénszálas mintával.

Melyik kormánnyal választanád az új Tesla Model S-t?

A Model S másik furcsasága, hogy nem lesznek benne bajuszkapcsolók,

a funkcióit részben érintőgombok, részben mesterséges intelligencia venné át. A kormányról készült képeket jobban megnézve látszik, hogy a fényszóró, a kürt, az irányjelző és az ablakmosó piktogramjai mind ott vannak a Tesla kormánykerekén.

A megoldás nem egészen új, a Ferrari már 2009-ben bevezette a 458 Italiával, és mostanáig a maranellói márka minden újabb modelljén megtaláljuk. A képen az F8 Tributót láthatod, az irányjelzők a küllőkre kerültek, balra lent a fényszóró, jobbra alul az ablaktörlő és mosó kapcsolható a gombokkal.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Összeesküvést sejt az Alpine, amiért Alonso és Piastri is faképnél hagyta a csapatot