Leparkoltunk egymás mellé tíz verdát, melyekre a legtöbb nézőnyál csorgott az elmúlt harminc évben.

 1. 10 / 10

  DeLorean DMC–12 (1981) – Vissza a jövőbe-trilógia

  A DeLorean Motor Company máig egyetlen modellje a nyolcvanas évek elején tört be az amerikai piacra. Két év alatt körülbelül 9000 autót pakolt össze az írországi gyár, a 12 ezer dolláros ajánlott ár miatt pedig a menő sportkocsikra áhítozó lakosság körében igen népszerűvé vált a márka. Nem véletlenül válogattuk azonban be a nagy autóipari bakik sorába, ahogy az sem meglepő, hogy ’82-ben le is húzták a rolót. A DMC–12 Robert Zemeckis örök érvényű trilógiájával nyerte el a halhatatlanságot. Ha neked is gyorsabban kezd el verni a szíved a fluxuskondenzátor és a tér-idő kontinuum szavak hallatán, érteni fogod, miért kellett ezzel a példánnyal kezdenünk a sort.

 2. 9 / 10

  Ford Gran Torino (1976) – Starsky & Hutch (sorozat)

  A Gran Torino az amerikai autógyártás himnusza a nyers erőhöz és az indokolatlan üzemanyag-fogyasztáshoz. A Starskyt alakító Paul Michael Glaser egy interjúban elmondta, hogy egyáltalán nem volt oda az autóért, mivel szerinte „nagy, ronda és gyerekes”. Ennek ellenére a sorozat hatalmas siker, a piros Gran Torino pedig a hetvenes évek végének egyik legvágyottabb verdája lett. 2008-ban Clint Eastwood még egy címszerepet is adott neki.

 3. 8 / 10

  Chevrolet Camaro (2009) – Transformers-trilógia

  Űrdongót a Hasbro még egy bogárhátú Volkswagennek álmodta meg, Michael Bay azonban inkább egy dögös Camarót csinált belőle. Jól tette. Ha ezzel a kocsival állnál meg a dizsi előtt, egészen biztosan köréd gyűlnének a csajok, amíg hatméteres robottá alakulva csapna szét az állógallérú pólóba öltözött helyi vagány csávók között. Ha a melletted helyet foglaló bombázón túl sok a ruha, Űrdongó gyorsan feltekeri a fűtést és berak valami émelyítő Stevie Wonder-számot. Kinek ne kellene egy ilyen autó?

 4. 7 / 10

  Pontiac Trans Am (1982) – Knight Rider (sorozat)

  A kilencvenes években végre a magyar háztartások is megkapták a rendes péntek esti Hasselhoff-reklámmosolyt, amikor a Knight Rider-t végre műsorára tűzte az állami televízió. A játszótereken akkoriban igen gyakran hangzott el a „Gyere pajti! – Igen Májköl!”, a majdnem mikrofonfejű, bőrdzsekis sztár fizimiskája pedig évekig ferdítette a fiatalok nyugati divatról vallott elképzeléseit. A harmadik generációs Trans Am a nagy sikerű sorozatban a Knight Industries Two Thousand, azaz K.I.T.T. nevet kapta. Beépített mesterséges intelligenciával pusztított, és helyből tudott ugratni, ha 'Májköl' rátenyerelt a Turbo Boost feliratú piros gombra. Imádtuk, még akkor is, ha ezt mai fejjel már inkább letagadnánk. Nem véletlenül küldött végül a General Motors is néhány kocsit a forgatásra.

 5. 6 / 10

  Ferrari 308 GTS (1978) – Magnum (sorozat)

  Tom Selleck Thomas Magnum szerepében anno nem csak azért ütött akkorát, mert ordenáré poénokkal traktálhattuk miatta a jégkrémet szopogató lányokat. A főcím képkockáinak tekintélyes részét foglalta el Mr. Masters piros Ferrarija, amivel kedvenc bajuszos veteránunk hétről hétre kábította a Hawaii partjain grasszáló csajokat. Irigyek voltunk, de nagyon. A készítők egyébként egy Porschét akartak Selleck alá tenni – speciális okokból tettek le róla

 6. 5 / 10
   

  Aston Martin DB5 – James Bond-filmek

  Az Aston Martin DB5 legalább annyira James Bond védjegye, mint a fekete szmoking és a mértéktartó piálás. Először az 1964-es Goldfinger-ben tűnt fel, legutóbb pedig a Skyfall-ban csináltak belőle sajtreszelőt a mesteri Javier Bardem izomagyú zsoldosai. A Bond-filmeknek köszönhetően az Aston Martin DB5 talán a leghíresebb luxus sportkocsi a föld kerekén. Összetéveszteni, fel nem ismerni szinte lehetetlen.

 7. 4 / 10

  Dodge Charger (1970) – Halálos iramban

  A Dodge Charger (Challenger nevű tesójával karöltve) Hollywood örök szupersztárja. Ha egy autós témájú moziban kell egy mindent ütő verda, akkor egyértelmű, hogy ezt a bikanyakú izomautót gurítják ki a bokszból. Schwarzi járókeretes visszatérésében, az Erőnek erejével című moziban láthattuk legutóbb, de legemlékezetesebb cameójáért sem kell túl messzire menni: A Halálos iramban 2001-es első részében Vin Diesel hátsója alatt állt két kerékre.

 8. 3 / 10

  Batmobil – Batman

  Míg a Christopher Nolan-féle Batmobil inkább hasonlít egy szálkásra izmosított tankra, a Tim Burton-féle remekmű Batmobilja olyan volt, mintha E.A. Poe ült volna a tervezőasztal mögé. A gótikus csodát a film megjelenésének évében még Matchbox-formában is meg lehetett venni. Magától értetődő, hogy minden gyerek akart egyet a polcára, az egyik rajongó pedig nemrég az eredeti példányt is megvette úgy egymilliárd forintnyi összegért.

 9. 2 / 10

  Cadillac Miller-Meteor (1959) – Szellemirtók 1–2.

  A módosított Cadillac saját jogán soha nem léphetett volna be a halhatatlanok közé, hiszen méretét és külsejét tekintve is egy futurisztikus kerti pottyantósra hajaz. Ektomobilként mégis ikonná vált, hiszen a Szellemirtók franchise kettő darab filmes és megszámlálhatatlan rajzfilmes inkarnációjában cipelte kedvenc kísértetvadászainkat a rakoncátlan túlvilágiak ellen vívott csatákba. Biztosan összejönne egy kisebb országra elegendő olyan felnőtt, aki gyerekkorában a fél karját adta volna azért, hogy csapathasson egy kört ezzel a példánnyal.

 10. 1 / 10

  Kockalada – Ötvös Csöpi-filmek

  Tudjuk, hogy a múlt év egyik legdöbbenetesebb videójában is szereplő kocka Ladát megpillantva sokaknak lehervadt a mosoly az arcáról, de nem tudjuk kihagyni ezt a nyolcvanas években kvázi népautóként üzemelő csodát. Lehet kicsit csúnya, kicsit zörgős, de a mienk. Pontosabban nem is az orosz autógyártás remeke, hanem Bujtor István Bud Spencer-idézetgyűjteményei váltak azóta hungarikumokká. A rendőrségi Ladával Az elvarázsolt dollár-ban még egy autós üldözést is sikerült prezentálni. Hogy zörgött az a kasztni! Zene volt füleinknek.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában