A General Motors már tíz éve megszüntette a Pontiac márkát, aminek egy családi kombi volt a valaha gyártott legnagyobb típusa. A hatméteres Grand Safari fedélzetén akár kilencen is utazhattak, most pedig egy alig használt példánya lett eladó.

Biztosan emlékszel Clark Griswold autójára a Családi vakációból, amit egy 1979-es Ford LTD Country Squire-ből építettek, és nem véletlenül hasonlít rá ez a Pontiac, hiszen szintén a hetvenes évek szülötte. 1971-ben jelent meg a Grand Safari, ami a Bonneville és a Grand Ville modellek rokona volt, és a legtöbbet olyan műfabetéttel szerelték, mint a képeken látható példányt is.

A Grand Safari érdekessége a Clamshell csomagtérajtó volt, ami a nevéhez illően úgy nyílt ki, mint egy kagylóhéj.

A hátsó szélvédő a tetőbe csúszott, a csomagtérfedél pedig az autó aljába húzódott, hogy könnyebben hozzá lehessen férni a raktérhez. Ez volt az első kombi motoros csomagtérajtóval, de egy ideig az utolsó is, a szerkezet ugyanis túl nehéznek és bonyolultnak bizonyult.

A Grand Safari egyébként is hatalmas autó volt, 5,88 méter hosszú és több mint két méter széles.

Az utastérben hatan fértek el a két üléssoron, de a csomagtérből ki lehetett hajtani egy harmadikat is, így lett kilencszemélyes a kombi. A két és fél tonnás tömegével ez volt a Pontiac legnagyobb és legnehezebb autója, az utódját már „csak” 5,5 méteresre tervezték.

A méretéhez illik a Grand Safari motorja is, egy 6,6 és egy 7,5 literes V8-as közül lehetett választani.

A képeken látható, 1973-ból származó példány a nagyobb motort kapta, és még csak 19 ezer mérföldet mentek vele, ami 30 ezer kilométernek felel meg. A francia tulajdonosa újonnan vásárolta, most a gyűjteményéből kerül árverésre, 6-10 ezer euró közti árat várnak érte.

Ez is érdekelhet:

DeLorean korábbi sportkocsija adott ihletet a Corvette-nek

De éppen ezért nem engedték, hogy valóra váljon.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában