Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A General Motors már tíz éve megszüntette a Pontiac márkát, aminek egy családi kombi volt a valaha gyártott legnagyobb típusa. A hatméteres Grand Safari fedélzetén akár kilencen is utazhattak, most pedig egy alig használt példánya lett eladó.

Biztosan emlékszel Clark Griswold autójára a Családi vakációból, amit egy 1979-es Ford LTD Country Squire-ből építettek, és nem véletlenül hasonlít rá ez a Pontiac, hiszen szintén a hetvenes évek szülötte. 1971-ben jelent meg a Grand Safari, ami a Bonneville és a Grand Ville modellek rokona volt, és a legtöbbet olyan műfabetéttel szerelték, mint a képeken látható példányt is.

A hátsó szélvédő a tetőbe csúszott, a csomagtérfedél pedig az autó aljába húzódott, hogy könnyebben hozzá lehessen férni a raktérhez. Ez volt az első kombi motoros csomagtérajtóval, de egy ideig az utolsó is, a szerkezet ugyanis túl nehéznek és bonyolultnak bizonyult.

Az utastérben hatan fértek el a két üléssoron, de a csomagtérből ki lehetett hajtani egy harmadikat is, így lett kilencszemélyes a kombi. A két és fél tonnás tömegével ez volt a Pontiac legnagyobb és legnehezebb autója, az utódját már „csak” 5,5 méteresre tervezték.

A képeken látható, 1973-ból származó példány a nagyobb motort kapta, és még csak 19 ezer mérföldet mentek vele, ami 30 ezer kilométernek felel meg. A francia tulajdonosa újonnan vásárolta, most a gyűjteményéből kerül árverésre, 6-10 ezer euró közti árat várnak érte.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.