Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nincs ennél régebbi Vespa, ez már biztos, hiszen a képeken látható robogó a harmadik prototípus volt a sorban, és az első kettő már megsemmisült. Most pedig eladósorba került, és bárki lecsaphat rá, persze csak akkor, ha sok pénze van. Nagyon sok.

Igazi legenda a Vespa, ami annál értékesebb, minél patinásabb. A képeken látható robogó pedig hivatalosan is a világ legrégebbi példánya. 1946-ban készült, és a gyártást megelőző nullszéria harmadik darabja, az első két prototípus pedig időközben már megsemmisült. Csak egy adat: 98 köbcentis, egyhengeres, kétütemű motorja van.

A Vespa évtizedek óta az olasz életérzés szimbóluma, és egyre népszerűbb. A története pedig egészen a második világháború idejére nyúlik vissza. A Piaggio eredetileg harci repülőgépeket gyártott, de a németekkel való együttműködés miatt a háború után megtiltották nekik azt, ezért 1946-ban úgy döntöttek, hogy robogók készítésére állnak át.

Hazájában egyre népszerűbbé váltak a Vespák, és a világhírnévre sem kellett sokat várni, az 1953-ban bemutatott Római vakációban Audrey Hepburn tette feledhetetlenné a sikkes kisrobogót. A veterán autókhoz hasonlóan a Vespa régi példányai is jól tartják az értéküket. Egy hetvenes évekből származó példány az eredeti árának akár az ötszörösét is érheti ma.

De nem ez a prototípus, ami még ebben a kevésbé használható állapotában is egy egész vagyont ér. A Catawiki aukcióján kínálták fel eladásra, és bárki lecsaphat rá, akinek van elég pénze hozzá. A várakozások szerint egy szuperautó árát, 250-300 ezer eurót, azaz 75-100 millió forintnak megfelelő összegre számítanak érte.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.