Nem valami szép szó, de nincs, ami jobban leírná ezt a deviáns személyiségtípust, amely karácsony idején is különleges kezelést igényel.

Van ez a nem túl gyakori, túlnyomó többségben (de nem kizárólag) fiúknál, férfiaknál előforduló világszemléleti torzulás, amit közönségesen csak autóbuzériának nevezünk. Az autóbuzéria jellegzetes tünete például, hogy az alábbi képre nézve egyetlen dologról szeretné tudni az ember, hogy vajon mi is az; a kocsiról a sok sejtelmes csomag körül:

A hegyes lökhárítóról sejthető, hogy Cadillac, a méretről meg, hogy SUV, de az Escalade nagyobb lenne. A megfejtés: 2003-2009-es Cadillac SRX (Kép: Getty)

Az ilyen deviánsok számára nem könnyű a karácsonyi időszak! Ha ők ajándékoznak, hajlamosak azt gondolni, hogy amit ők jó ötletnek, értékes, hasznos, vicces dolognak gondolnak, az sajnos a többségi társadalom számára nem az. Ha pedig ők kapják azt az ajándékot, amire egy normális ember azt gondolta, hogy na, ennek majd biztosan örül, hiszen szereti az autókat, jó eséllyel felfedeznek majd valami csak őáltaluk látható élményromboló kis barna pöttyöt az amúgy tökéletes palacsintában.

Autóbuzi adja nem autóbuzinak:

Nem, sajnos ha Ő nem olyan perverz, mint te (és én), nem fog örülni se a születési évéből származó régi Car and Drivernek se egy bekeretezett Pininfarina-skiccnek az ebayről. A 8500 ezer eurós Smeg 500-as hűtő pedig hiába a világ legszebb háztartási gépe a számunkra, Neki nem lesz az.

Ugye, milyen szép? Nekünk. Sokaknak viszont pont annyira egy nem praktikus, hasznavehetetlen, helyrabló  viszont sápasztóan drága vacak, mint egy igazi Fiat 500 lenne.(Kép: Smeg)

A 280 ezres robogós bárszekrény a Mömaxból számodra már tényleg csak a lehető leglazábban kapcsolódó, de legalább egy kicsit azért mégis közlekedési jellegű tárgynak tűnik. A normális ember viszobt rondának fogja találni és továbbadja vagy eldugja a pincében örökre. Lásd be: semmi értelme vagyonokat költeni olyan kegytárgy jellegű ajándékokra, amit te bálványként imádnál, de akinek adod, nem fogja értékelni.

Sajnos a Bajaj robogós polc vagy a Fiat 500-as elejéből készült hűtő is csak nekünk, betegeknek vicces annyira, hogy a lakásunkban is büszkén kiállítsuk. A többségi társadalom számára ezek egzotikus hülyeségek csupán. (Kép: Mömax)

Aki nem autóbuzi, a kocsijával kapcsolatos őrző-védő eszközöket se fogja méltányolni. Egy gyönyörű gumijavító készlet, drága autókozmetikai szett, egy puha bőrbe tekert csodálatos autós túlélő szerszámkollekció csak a csomagtérben feleslegesen hányódó vagy a garázsában porosodó vacak lesz, amiről eszébe se fog jutni, hogy van neki, amikor pedig tényleg szüksége lenne rá. És valószínűleg a dashcamet se fogja használni. Hiába tudod te is, tudom én is, hogy a menetrögzítő kamera mennyire hasznos lehet, őt zavarni fogja a látómezőt szűkítő kütyü, a kocsiban tekergő vezeték és inkább bevágja az egészet a kesztyűtartóba örökre.

Van viszont valami, ami nagyon is autós, hasznos is és meglepő módon mégis örömet szokott okozni az abszolút autóapatikus megajándékozottaknak is: a vezetéstechnikai tréning! A csúszkálást a vizes műgyantán valamiért mindenki szereti, ha pedig megmarad egy-két tanács, tipp, technika a tréningen hallottak közül az akár életmentő is lehet majd valahol, valamikor. Nem emelnénk ki senkit a számos hazai szolgáltató közül, mindenhol ügyes, képzett, felkészült trénerek dolgoznak. Van bőven ajánlat a neten, akár még jogsiszerzés előtt álló gyerekek számára is!

Működnek azok a cuccok is, amik autósak ugyan, tehát lesz egy kis humorfaktor abban, hogy pont te adod, mégis autóbuzériától függetlenül élvezheti bárki. Az egyik legcsodálatosabb dolog ebben a témában a nagyobb hiperekben időnként felbukkanó díszdobozos Zsiguli sör Valerij Barikin elképesztő posztszovjet autós-csajos grafikáival. Egyszerre művészet, szép ajándéktárgy, jópofa geg és még ráadásul sör is!

Nem autóbuzi adja autóbuzinak:

Jaj, nagyon vigyázz, könnyű mellényúlni! Ha veszel neki cuki kis modellautót, ami pont olyan, mint a féltve őrzött Trabantja, biztosan kiderül, hogy a modelled négyütemű, az övé meg csak kettő, vagy fordítva. De ha el is találod a motorkonstrukciót, biztos hibádzni fog a kormány vagy a lökhárító, tutira nem lesz megfelelő az évjárat. Ha tematikus autós könyvet veszel neki, azt már biztos megkapta vagy megvette, vagy épp nem vette meg, mert tudja, hogy gyerekeknek való bugyuta, felszínes mesekönyv, esetleg dilettáns hülyeség.

Ha mindenképp autós cuccot akarsz venni egy autóbuzinak, csak két módon mehetsz biztosra. Vagy kérdezd meg, hogy mit szeretne és egészen pontosan azt vedd meg, de lehetőleg úgy, hogy ő küldje át a linket, konkrétan arról a dologról, amit akar és te hűen ragaszkodj pont ahhoz a dologhoz, akármit is mond az eladó vagy ír a webshop egy jobb, szebb vagy olcsóbb alternatíváról! A másik megoldás, hogy kérj meg egy másik autóbuzit, segítsen választani! Ezzel egyébként rögtön két embert is megajándékozol, mert akit felkérsz konzulensnek, legalább olyan boldog lesz, hogy megfelelő ajándékot találjon egy lelki társának, mint az, aki majd végül megkapja a szajrét.

Van, aki kinövi, van, aki nem, de az igazi elkötelezett autóbuzi már küldené is a sarokba ezeket a kis gazfickókat, amiért ráültek a Carrera-pályára, ráadásul kézzel tologatják a kocsikat, pedig azt nem úgy kell. (Kép: Getty)

Egy dolog még működhet: az úgynevezett élményvezetés! Ha sikerül nagyon konkrétan kipuhatolni, hogy pontosan mire is vágyik autóbuzi rokonunk, barátunk, üzletfelünk (MELYIK Ferrari, MELYIK Mustang, MELYIK tank, MELYIK kamion, MELYIK pályán pár gyors kör!), akkor az a kaland, ami neked nem-autóbuziként valószínűleg tökéletesen elpocsékolt, túlárazott, értelmetlen pénzkidobásnak fog tűnni, Neki élete egyik legnagyobb élménye marad.

Autóbuzi adja autóbuzinak:

Tombolhat az insider humor, mehetnek a többszörösen áttételes rejtett utalások. Tuti, hogy amit te szépnek gondolsz, ő is annak látja: szabad a belső sáv, le lehet padlózni a kreativitást! Ebben a relációban már nincs is szükség a mi tanácsunkra, simán csak gratulálunk! Ha autóbuzi létedre autóbuzinak kell ajándékot venned, legalább annyi örömed lesz az utánajárásban, mint az ajándékban annak, akinek majd odaadod.

Már ha odaadod egyáltalán és nem tartod meg inkább mégis magadnak. Szóval egy tanácsot mégis tudunk adni: ha eredeti, neked is kedves autós jellegű cuccot akarsz adni, olyan dolgot vegyél, ami neked már megvan! Mert különben lehet, hogy nem lesz szíved elajándékozni és megy a többi haszontalan, csak számodra, számunkra értékes Drágaszááág! közé a polcra, a szekrénybe, a garázs mélyére!

És ezt olvastad már?
A Bentley nyolc év alatt akarja elérni a teljes villamosítást és karbonsemlegességet