Nem mindig csak azok vannak a versenypályán, akiknek ott dolguk van – összegyűjtöttünk néhány emlékezetes és balesetveszélyes esetet.

A hétvégi Monacói Nagydíj GP2-es betétfutamáról szóló legnézettebb videó – az első kanyarban történt kissé komikus tömegkarambol mellett – egy galambról készült, aki testközelből tapasztalhatta meg a Forma–1 élményét. Ő túlélte, de nem minden állat volt ilyen szerencsés. A pályára tévedő szándékosan bemászó emberekre őrangyal figyel.

A 2003-as Német Nagydíj egyik egyenesének végén egy galamb gondolta úgy, megnézi magának közelebbről is ezeket a gyorsan haladó hangos micsodákat. Bátor teremtés.

A Super Agurival pontszerző helyekért küzdő Anthony Davidsonnak finoman szólva rosszkor zavart be 2007-es kanadai versenyébe egy eltéved mormota. Ebből sajnos baleset lett, Davidson nem tudta kikerülni az állatot. Az eset után a Super Agurin első vezetőszárnyat kellett cserélni, de ennél sokkal nagyobb baj is lehetett volna.

Bruno Senna még GP2-es pályafutása során találkozott egy szerencsétlen kutyával, 2008-ban, Törökországban, aki szintén nem élte túl az ütközést. Az lett volna a csoda, ha túléli, a brazil pilóta közel 200 km/h sebességgel autózott, amikor a kutya az útjába került. Senna nem, csak autója sérült, az első kereke szinte kitört, ezért fel kellett adnia a versenyt.

Kanada gazdag állatvilága tavaly is bemutatkozott: a szabadedzések során egy róka, egy mormota és egy mókus is kipróbálta a pályát, szerencsére ők megúszták a kirándulást. Annak a galambnak is hatalmas szerencséje volt, aki idén a monacói pálya egyik kanyarjában, közvetlenül a kerékvető mellett nézelődött, csak pár milliméterrel kerülte el az éppen arra közlekedő autó kereke, az autó alól kiáramló levegőben vetett egy szaltót, de ennyivel meg is úszta:

Az állatok bizonyára nincsenek tisztában azzal, milyen veszélynek teszik ki magukat, amikor egy olyan aszfaltcsíkon sétálgatnak, ahol akár 300 km/h sebességgel is haladhatnak a pilóták. Ellentétben az emberekkel, akiknek ezt tudniuk kell, de néha elképesztően ostobák.

A 2000-es Német Nagydíjon egy egykori Mercedes-alkalmazott szaladt be a pályára, egyes információk szerint így akart bosszút állni a versenyt vezető McLareneken:

A 2003-as Brit Nagydíjon egy furán színes ruhába öltözött ember szaladgált a pályán, ráadásul egy elég gyors részen. Ebből az esetből könnyen tragédia lehetett volna:

Természetesen a hasonló akcióiról elhíresült Jimmy Jump sem hagyhatott ki egy ilyen alkalmat, ő a 2004-es Spanyol Nagydíj rajtja előtt jelent meg a pályán, miközben a mezőny éppen felvezető körön volt:

Ezek az esetek súlyok szankciókkal jártak, hiszen még ha a berepülő galambokat nem is, de az emberek szaladgálását meg kell és meg is lehet akadályozni, hiszen ezért állnak a biztonságiak a lelátó aljában, háttal az egész versenynek. De előfordult már olyan is, amikor egy reklámtábla esett be a pályára, veszélyeztetve a versenyzők biztonságát:

Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig egy versenyző sem sérült meg a pályára nem való állatoktól és emberektől. Maradjon is így.

Érdekel a Forma–1? Itt találod a kapcsolódó, érdekesebbnél érdekesebb cikkeinket.

(Fotó: Europress/Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Gyönyörű ez a Jaguar E-Type, és teljesen elektromos

Corvette-motorral dobták fel ezt a klasszikus Range Rovert

További cikkeink a témában