Sokak szerint a veszélyes sofőröket nem tartja vissza a gyorshajtástól a pénzbírság. Ausztriában ez ellen próbálnak tenni a gépjárműtörvény módosításával.

Ausztriában hadat üzennek a közúti huligánoknak – írja a magyar rendőrség balesetmegelőzési bizottságának cikke. Az osztrák kormány ugyanis egy olyan intézkedéscsomagot fogadott el, amely alapján módosítják a gépjárműtörvényt, az intézkedéseket pedig fokozatosan vezetik be. A jövőben nagyobb összegű pénzbírságra és súlyosabb szankciókra számíthatnak azok, akik megszegik a közúti közlekedés szabályait, pedig az osztrák utakat eddig sem az engedékeny rendőrökről és csekély bírságokról ismerhettük.

A változás szerint súlyos esetben hamarabb lekerülhet a rendszám az autókról és a motorkerékpárokról is.

Szigorúbban járnak majd el az engedély nélküli átépítések, az illegális tuning esetében, pedig ezek a szabályok már eddig sem voltak túlságosan megengedők Ausztriában. Akit például átalakított autóval értek tetten, azonnal egy műszaki vizsgálóállomásra kísérték, és amennyiben beigazolódott a szabálytalanság, levették a rendszámot, az autó már nem távozhatott a saját kerekein. A tulajdonos a rendszámot csak a gyári állapot visszaállítását és a műszaki vizsgát követően kaphatta vissza.

A jövőben még ennél is szigorúbbak lesznek az osztrák hatóságok. Aki illegális utcai versenyen vesz részt, brutális zajszennyezést okoz, vagy szándékosan robbanásszerű zajt idéz elő, annak az autóját a bírság mellett 72 órára elkobozzák.

Ausztriában a járművek végleges elkobzásának lehetőségét is megteremtenék, erre számíthatna például az extrém gyorshajtás elkövetője,

ha nem első alkalommal lépi túl jelentős mértékben a sebességhatárt – például 130 helyett 250 km/órával vagy gyorsabban halad.

Megduplázott bírságok

A gyorshajtásért járó büntetéseket már 2021. szeptember elsejétől megduplázták Ausztriában. Aki legalább 30 km/órával lépi túl a megengedett sebességet, 150-től 5000 euróig terjedő bírságra számíthat a korábbi 70-től 2180 euróig terjedő büntetés helyett. A pénzbírság mellett pedig a vezetéstől is eltiltják a gyorshajtót: aki lakott területen 40, azon kívül 50 km/órával haladja meg a sebességhatárt, egy hónapra, 80-90 km/órás sebességtúllépés esetén pedig hat hónapra tiltják ki az osztrák utakról.

Az osztrák szakemberek már dolgoznak a részleteken, az új előírásokat a nyár végére várhatjuk. Svájcban és egy ideje Szlovéniában például hasonló rendszer működik. Szerinted ez a módszer Magyarországon is biztonságosabbá tenné az utakat?

Szerinted az extrém gyorshajtókat visszatartaná az autójuk elkobzása?

(Forrás: Baleset-megelőzés, ADAC)

Ez is érdekelhet:

Megduplázták a közlekedési bírságokat a német utakon

Újabb szabálytalanságokat is büntetnek a németek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Gyönyörű ez a klasszikus Porsche, csak éppen teljesen elektromos

A Nissannak erre a Porsche 959-re is szüksége volt a Skyline GT-R sikeréhez

Hogy miben lesz más az F1 2024-es idénye az eddigiektől? Csak fontos apróságokban

További cikkeink a témában