Elektromos hajtású kisbuszt mutatott be a Volkswagen, amelyet külön a közösségi közlekedésre létrehozott márkájának készített. Az Uber szolgáltatásához hasonló MOIA is egy megoldás lehet a zsúfolt nagyvárosok problémáira.

Egy évvel ezelőtt fogott bele egy új projektbe a Volkswagen-csoport. A MOIA egyfajta közösségi közlekedés, ahol egy okostelefonos alkalmazás mutatja meg a közelünkben lévő járműveket, és a kívánt utazás árát, a helyet pedig szintén a mobillal foglalhatjuk le. A próbaüzemet eddig 20 darab Volkswagen Multivan vitte, de most bemutatták a rendszerhez szánt autót is.

Az újdonság körülbelül akkora, mint egy Crafter, és tisztán elektromos hajtású, ami azért fontos, mert ha a Volkswagen tervei beválnak, akkor a MOIA használatával 2025-ig mintegy egymillió autót vonnak ki az európai nagyvárosokból, ennyivel kevesebb káros anyaggal kell számolni. A kisbuszt 300 kilométerenként kell tölteni, fél óra alatt 80 százalékos töltöttség érhető el.

Megpróbálják rávenni a városban élőket, hogy ne egy autóért fizessenek, hanem csak az egyes utakért. Nem kell félni, hogy emiatt másokkal együtt kell szűkölködni egy kocsiban: a méretes buszban ugyanis csak öt ülés van, nem hiányzik a töltő és a wifi, és a csomagoknak is bőven jut hely. Egy év múlva Hamburgban kezd a flotta, onnan terjeszkednek Európa más városaiba is.

És ezt olvastad már?
Hamilton elmondta, kit szeretne világbajnoknak látni, miután visszavonul az F1-től