Halálcsapda, trópusi mocsarak, üdülőhelyek és sziklás partok is vannak az út mentén, és akkor még alig soroltunk fel valamit az érdekességekből.

Abszolút értelemben nem a világ leghosszabb autópályája, mert az Alaszkától Tűzföldig futó Pánamerikai Autópálya, illetve az Eurázsián áthaladó AH1 is megelőzi e téren, de velük ellentétben egyetlen országon belül halad, megszakítás nélkül. Ráadásul így is alig rövidebb, mint a két, kontinenseken átívelő társa:

ez a 14 500 kilométeres ausztrál Highway 1, ami körbefut az országon, és összeköt minden fontos nagyvárost Canberra kivételével.

Egészen hihetetlen, de a Highway 1 egy laza kirándulásnyival még hosszabb is, mint a London–Perth távolság (14 479 km) légvonalban.

Ilyen méreteknél nem meglepő, hogy naponta több mint egymillió ember használja az 1955-ben, a nemzeti útszámozási rendszerrel létrehozott autópályát. A Highway 1 az egyetlen út, ami Ausztrália valamennyi államán, és az Északi területen is keresztülhalad. Időnként vele párhuzamosan futnak alternatív főutak.

Ahogy sejthető, egy ilyen hosszú útvonalon eléggé változatosak a körülmények, például a nagyvárosoknál soksávos út Queensland északi részén egyetlen sávra szűkül.

Vannak egészen kietlen szakaszok (mint a Nullarbor-síkságot átszelő rész), félreeső útszéli panziók, amelyek a csekély átmenő forgalmat szolgálják ki, egyúttal a pislákoló emberi életet jelzik többszáz kilométeres körzetben.

Egyes szakaszokat „halálcsapdaként” emlegetnek, mert a hosszú, néptelen úton alig van pihenőhely, a sofőrök figyelme lankad, így nem meglepő módon időről időre előfordulnak balesetek.

Másfelől a Highway 1 érinti Ausztrália valamennyi meghatározó lakott területét, rengeteg érdekes részen áthalad: nagyvárosok, üdülőhelyek, lenyűgöző partvidékek, számtalan féle erdő, bozótos puszták, sivatagok és hatalmas trópusi mocsarak keresztezik, a teljesség igénye nélkül.

És van egy nemhivatalos rekord is: 2017. júniusában a Highway 1 to Hell csapat szinte a teljes kört megtette: csak a Tasmánia szakaszt hagyta ki, így 14 280 km-t tett meg 5 nap, 13 óra és 43 perc alatt.

Nemrég a Megaprojects készített egy videót a híres autópályáról:

Ez is érdekelhet:

Van egy különleges hely a Földön, amelynek a kőzettani összetétele a Marséhoz hasonló

Ha a bolygó legrégebben kialakult földjére szeretnénk belépni, akkor egészen Ausztráliáig kell utaznunk.

Szlovákiában szó szerint elfogyott a sáv ezen a főúton

Jó napot kívánok, hát itt meg mi történt? – kérdezhetné erre Palik.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

John Cena a legújabbra cserélte Honda Civic Type R-jét

További cikkeink a témában