Mutatjuk a megmozdulást, amiért Michael Schumachert utólag kizárták az 1997-es világbajnokságról.

Ha már a hétvégén Spanyolországban körözgetnek a versenyzők, felidézzük a Forma–1 egyik legvitatottabb párbaját, amit az 1997-es szezonzárón, a jerezi Európai Nagydíjon láthattuk Michael Schumacher és Jacques Villeneuve között. Persze a tét nagy volt, hiszen mindkét pilóta a világbajnoki címért ment – a futamot megelőzően a német egy ponttal vezetett a kanadai előtt.

A versenyt Schumacher nem tudta befejezni, a 49. körben ugyanis kiesett, miután Villeneuve egyik előzési kísérleténél ráhúzta az autót* a belső íven előnyösebb pozícióban lévő kanadaira, aminek következtében a kavicságyban kötött ki. Bár Villeneuve autója is megsérült, ő folytatni tudta a versenyt, és végül az első futamgyőzelmét szerző Mika Häkkinen és David Coulthard mögött a harmadik helyen ért célba, ezzel pedig megszerezte első és egyetlen világbajnoki címét:

*Schumacher manőverét kivizsgálta az FIA fegyelmi bizottsága, majd arra a megállapításra jutottak, hogy a német „ösztönös reakciója mögött nem feltételezhető előre megfontoltság vagy rosszindulat, mindazonáltal súlyos hiba volt”. Két héttel a futam után pedig utólag kizárták az 1997-es világbajnokságról.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Te mit csinálnál, ha ütköznél az autópályán? Ők sétálgatni kezdtek

Leszedették az olasz trikolórt a Fiat Topolinóról, mert nem elég olasz

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés