Korábban elhatározta, hogy felhagy a dízelmotorokkal a Volvo, most pedig el is érkeztünk az első kézzelfogható lépéshez, az idén bemutatkozó új S60 lesz a márka első olyan típusa, amihez egyáltalán nem kínálnak dízelmotort.

2017-ben határozta el a Volvo, hogy felhagy a dízelmotorok fejlesztésével, és fokozatosan kivezeti a gázolajos változatokat a kínálatból. Nemsokára pedig bemutatkozik az első olyan új Volvo, amihez tényleg egyáltalán nem lesz dízelmotor. Még az idén nyáron leplezik le az új V60 lépcsőshátú testvérét, az S60 legújabb generációját, amiből csak benzines és hibrid lesz.

Az új S60 is ugyanarra az SPA padlólemezre épül, mint a 60-as és 90-es sorozat többi tagja, de azoktól eltérően nem lesz belőle dízel. A kínálatban négyhengeres benzinmotorok, valamint kétféle plug-in hibrid lesz, jövőre mutatják be a mild hibrid változatokat. 2019-től minden új Volvo elérhető lesz mild hibrid, plug-in hibrid vagy elektromos változatban, de a dízelt már hanyagolják.

A dízelek után a benzinmotorokat is fokozatosan kivezetik, hiszen 2025-re az a Volvo terve, hogy az eladott új autói 50 százaléka tisztán elektromos lesz. Az S60 gyártása a Volvo új üzemében kezdődik meg, az Egyesült Államokban, a Dél-Karolina állambeli Charleston közelében, és az egész világra, így hozzánk is onnan szállítják majd.

Ez is érdekelhet:

Kínai autót vezettünk. Teljesen olyan, mint egy Volvo - S90 T6-teszt - Roadster

A Volvo évek óta a kínai Geely tulajdona, ebből azonban nem sokat éreztünk eddig, mert a központot meghagyták Svédországban, a típusok pedig le sem tagadhatták volna a skandináv eredetet. Ez az S90-es viszont már Kínában készült. Vége a márkának, vagy le kell számolnunk még egy sztereotípiával?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Fel nem tett kérdésre ad választ a Ford Ranger MS-RT

Nagyon jól áll a kombiság a Volkswagen ID.7-nek

További cikkeink a témában