Már indulhatsz is Balatonfüredre a legszebb veteránautókért

Mostanra már megszokhattad, hogy május elején veteránautók lepik el Balatonfüredet, idén ötödször kerül sorra a nemzetközi színvonalú Concours d’Elegance. Elképesztően értékes muzeális ritkaságok és a kedvenc álomautóid is felsorakoznak a hétvégén Balaton-parti sétányra.

Concours d’Elegance névvel illetik a legszebb veterán autókat felvonultató és díjazó kiállításokat, és a kaliforniai Pebble Beach és az olasz Comói-tó után már nálunk is tartanak ilyet, május 4-6. között ötödször érkeztek a leggyönyörűbb klasszikusok Balatonfüredre. A múlt század tízes éveitől egészen a kilencvenes évekbeli youngtimer modellekig biztosan találsz neked tetszőt.

Mint minden évben, úgy idén is a BMW az esemény főtámogatója, ezért ha rajongója vagy a márkának, akkor lesz mit nézned. Ott van a 218 lóerős 635 CSi 1984-ből, de még ritkább az 1968-ban bemutatott E3, aminek egy 1975-ben gyártott, nemrég restaurált példányát állították ki. 3,3 literes, 190 lóerős hathengeressel szerelték, fehér bőrkárpitozással, klímával, automata váltóval és négy elektromos ablakkal is ellátták.

Jól látod, ez egy 850 CSi, amit 1992-ben gyártottak, és az 5,6 literes V12-es motorja 381 lóerőre képes. Ami ennél is érdekesebb, az egy 535i alapjára épített Alpina B10 Biturbo egy évvel későbbről, ennek 3,4 literes hathengerese két turbóval 360 lóerőre képes. Csak 507 példány készült belőle, itt éppen az 503-ast nézheted meg.

Még mindig a német autóknál maradva ezt az 1982-es Mercedes-Benz 380 SL-t az Egyesült Államokból vásárolták, 3,8 literes V8-as motorja 155 lóerős, míg a hasonlóan ragyogó 1966-os 250 SE 2,5 literes, soros hathengeres, 150 lóerős motorral szerelték. Szintén az USA piacára készült, de már itthon találtak rá, négy éves felújítás eredménye.

Ha az olaszokért dobog a szíved, akkor Alfa Romeo Junior Zagatót, Abarth 595-öt, Fiat 850 Grand Prix kupét és Lancia Delta HF-et is megcsodálhatsz.

Sokan jöttek külföldi veteránosok, főleg Csehországból, akik saját gyártmányaikat mutatják meg, külön érdekesség az 1000 MBX kupé és a Tatra. Austin-Healey, Daimler, Jaguar Mark II és E-Type képviseli a brit gyártmányokat, és jó néhány múlt századelős ritkaság is van, mint az amerikai Packard és Studebaker, de 1918-ban gyártott elektromos autót is láthatsz!

Még messze nem mutattunk meg mindent, amiért érdemes elmenni a hétvégén Balatonfüredre, hiszen egy olyan veterán BMW és Mini is ott volt, amit vezethettünk is, az élményeinket pedig hamarosan nektek is átadjuk. Nem maradtak el a legújabb modellek, így a megújult MINI mellett az új BMW X4 és M5 is itt látható először.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon