A Brazíliában termelt nyersanyagot Nyugat-Európában és Észak-Amerikában dolgozzák majd fel.

A Volkswagen és a Stellantis autógyártó konszern és a Glencore bányaipari társaság anyagi hozzájárulással támogatja az ACG pénzügyi befektető társaság tervét akkumulátornyersanyag-bányák megvásárlására Brazíliában – jelentette be a londoni tőzsdén jegyzett SPAC (Special Purpose Acquisition Company) speciális célú felvásárló társaság hétfőn.

Az ACG egymilliárd dolláros tőkealapot készül felállítani egy nikkel-szulfid kitermelő létesítmény és egy rézbánya megvásárlására.

A Volkswagen leányvállalata, a PowerCo 100 millió dollár előleggel járul hozzá a nikkel-szulfid kitermelő létesítmény megvásárlásához, hasonló összeggel járulnak hozzá az ügylethez a Stellantis és a Glencore vállalatok, valamint a bányászati befektetésre szakosodott La Mancha pénzügyi alap is. A fennmaradó összeget tőzsdei kibocsátással tervezik előteremteni.

A dél-afrikai Sibanye-Stillwater vállalat januárban visszalépett a két bánya megvásárlásától, azt állítva, hogy a nikkelbánya geotechnikailag instabil. Az eladó szerződésszegésért 1,2 milliárd dolláros kártérítési pert indított a vevő ellen. Az ACG közleményében teljes bizalmának adott hangot a bányák állapotát illetően és bővíthetőknek nevezte azokat.

A Volkswagen és a Stellantis az elektromos autóihoz szükséges akkumulátorok nyersanyagszükségletét kívánja biztosítani a befektetéssel.

A Volkswagen a PowerCo vállalatba szervezte ki akkumulátor-üzletágát, beleértve az akkumulátorcellákat gyártó üzemek építését, a szükséges nyersanyagok biztosítását és az akkumulátorok újrahasznosítását is. A Brazíliában termelt nikkelkoncentrátumot a Glencore nyugat-európai és észak-amerikai üzemeiben dolgozzák majd fel.

(Forrás: Handelsblatt, MTI. A nyitókép illusztráció, az álcázott Volkswagen ID.7-est ábrázolja, fotó: VW)

Ez is érdekelhet:

Rowan Atkinson csalódott az elektromos autózásban

Mr. Bean civilben egy villamosmérnökből lett autómániás, aki kezdetben lelkesen fogadta az elektromos autókat, most már viszont csak kevés barátjának ajánlja.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában