Az idén 100 éves Bentley történelmének fontos, de mostanáig hiányzó darabját építették újra. 1939-ben készült a Corniche prototípusa, ami még a bemutatása előtt, a második világháborúban semmisült meg, és mostanra sikerült feléleszteni.

A húszas években a versenypályákon sikert arató sötétzöld Bentley-ket mindenki ismeri, de a harmincas évek végének egyik fontos típusa eddig hiányzott a márka gyűjteményéből. A Corniche egy áramvonalasított sportmodell prototípusa volt, ami éppen csak elkészült, de azonnal balszerencsével járt, és megsemmisült. Szinte a nulláról teremtették újra, és mostanra lettek készen vele.

A különleges Bentley története nem mindennapi, érdemes elolvasnod.

A harmincas évek végén egy görög autóversenyző, André Embirikosz rendelt egy sportosabb, egyedi építésű autót a Bentley-től, és a gyáriakat annyira inspirálta az ötlet, hogy saját modell készítésébe fogtak. A könnyített karosszériával és erősített motorral készülő modell neve Corniche lett.

1939 májusában lett kész, és az áramvonalas formának köszönhetően megfutották vele a 160 km/órás sebességet a brooklandsi versenypályán,

majd Franciaországba vitték közúti tesztelésre, ahol kétszer is balesetet szenvedett. Mivel közeledett az őszi párizsi autószalonra tervezett bemutatója, gyorsan kellett helyrehozni: az alvázat a hajtáslánccal visszavitték a gyárba, a karosszériát pedig Dieppe-ben javították volna meg.

A terveket a második világháború és a francia városok bombázása hiúsította meg,

aminek során a Corniche karosszériája megsemmisült. A megmaradt alkatrészeket egy ideig őrizték, majd 2001-ben kísérelték meg a rendelkezésre álló korabeli tervek alapján újrateremteni a prototípust. A projekt többször is kifogyott a pénzből, mire a Bentley a szárnyai alá vette a munkát.

Az egyedi megrendelésre gyártó Mulliner részlegnél fejezték be a Corniche építését, amiért a szakemberek is nagyon lelkesedtek, sokan a szabadidejüket is rá áldozták. Az áramvonalas sportmodell elkészült, és olyan pompás formában van, ahogyan talán sosem volt a balszerencsés élete során. Szeptemberben lehet megcsodálni a Blenheim kastélyban élőben is.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A hetvenes években az Ikarusnál ilyennek képzelték a jövő autóbuszát