A Bentley újrateremtette a történelme fontos, de balszerencsével járt darabját
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az idén 100 éves Bentley történelmének fontos, de mostanáig hiányzó darabját építették újra. 1939-ben készült a Corniche prototípusa, ami még a bemutatása előtt, a második világháborúban semmisült meg, és mostanra sikerült feléleszteni.

A húszas években a versenypályákon sikert arató sötétzöld Bentley-ket mindenki ismeri, de a harmincas évek végének egyik fontos típusa eddig hiányzott a márka gyűjteményéből. A Corniche egy áramvonalasított sportmodell prototípusa volt, ami éppen csak elkészült, de azonnal balszerencsével járt, és megsemmisült. Szinte a nulláról teremtették újra, és mostanra lettek készen vele.

A különleges Bentley története nem mindennapi, érdemes elolvasnod.

A harmincas évek végén egy görög autóversenyző, André Embirikosz rendelt egy sportosabb, egyedi építésű autót a Bentley-től, és a gyáriakat annyira inspirálta az ötlet, hogy saját modell készítésébe fogtak. A könnyített karosszériával és erősített motorral készülő modell neve Corniche lett.

majd Franciaországba vitték közúti tesztelésre, ahol kétszer is balesetet szenvedett. Mivel közeledett az őszi párizsi autószalonra tervezett bemutatója, gyorsan kellett helyrehozni: az alvázat a hajtáslánccal visszavitték a gyárba, a karosszériát pedig Dieppe-ben javították volna meg.

A terveket a második világháború és a francia városok bombázása hiúsította meg,

aminek során a Corniche karosszériája megsemmisült. A megmaradt alkatrészeket egy ideig őrizték, majd 2001-ben kísérelték meg a rendelkezésre álló korabeli tervek alapján újrateremteni a prototípust. A projekt többször is kifogyott a pénzből, mire a Bentley a szárnyai alá vette a munkát.

Az egyedi megrendelésre gyártó Mulliner részlegnél fejezték be a Corniche építését, amiért a szakemberek is nagyon lelkesedtek, sokan a szabadidejüket is rá áldozták. Az áramvonalas sportmodell elkészült, és olyan pompás formában van, ahogyan talán sosem volt a balszerencsés élete során. Szeptemberben lehet megcsodálni a Blenheim kastélyban élőben is.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.