A retró divatja a Toyota legendás terepjáróját sem kerülte el, az FJ Cruiser pedig csak nálunk ismeretlen, a világ más tájain nagy sikert aratott. Most ennek az utódját vetíti előre a Toyota egy futurisztikus, mégis retró stílusú koncepcióval.

A hatvanas-hetvenes évek Land Cruiser 40-esén először átlépett az idő, majd ahogyan teltek az évtizedek, úgy kezdett egyre nagyobb divattá válni a Toyota régi terepjárója, akár egy sokat használt szakadt példányról, akár egy alaposan kicsinosított veteránról van szó.

Land Cruisert most is gyárt a Toyota, de a típus inkább már a luxusautók közé sorolható. Akinek még a régi modell stílusa tetszett, de modernebb technikával vágyna rá, azoknak készült 2006-ban az FJ Cruiser. Nálunk nem forgalmazták, de Japántól Ausztrálián át Dél-Afrikáig mindenhol sikert aratott, és persze az Egyesült Államokban is sláger lett.

Most azt mutatja meg a Toyota, milyen lehetne ennek a modellnek az utódja. Az FT-4X névre keresztelt koncepciót New York-ban az autószalonon leplezték le, és a formája alapján az FJ Cruiser továbbgondolásának tűnik. Nem vagyunk biztosak benne, hogy ez a fehér maszk jól áll neki, de a kerekei, és az egész dobozforma karosszéria egy régi holdjáróra emlékeztet, ami remek ötlet.

Még azt is elárulta a Toyota, hogy az FT-4X szériaváltozata ugyanarra az új platformra épülne, mint a nálunk is kínált, és elképesztően sikeres C-HR, így nem sok akadálya lenne a megvalósításának. Persze jó kérdés, hogy az olyan zseniális ötletek, mint a hálóhelyiségként is használható raktér, vagy a kétféleképpen nyitható hátfal, megmaradnak-e a sorozatgyártásra.

És ezt olvastad már?
A német hatóságok nem díjazták a 414 km/órával száguldó Bugattit