Jól néz ki, jó stílusú, jól használható, jó autó, amit jó vezetni. Kell ennél több?

Egyszer ki kéne próbálni mondjuk egy papírdoboz vagy egy bontott fürdőkád megpimpelésével, tényleg minden kasszasiker lesz-e, amire BMW-emblémát nyomnak, és X van a típusnevében. A még megmagyarázható funkciójú X5-ös bevezetése óta teljesen értelmetlen szabadidő-kupékkal és a megemelt karosszériák ültetésével létrehozott, terepre alkalmatlan, irdatlan teljesítményű, munkagép-tömegű szörnyekkel is hozták a számokat, méghozzá sok jegyűeket, euróban.

Az X2-essel megint ez lesz.

A BMW ugyanis – ezúttal – nem kényelmeskedte el a formát, nem egy sima kicsinyítéssel oldotta meg a feladatot, hanem a fiatalabb, dizájnra érzékenyebb célcsoport igényei szerint készített egy teljesen BMW-s, ugyanakkor egyedi karosszériát, amelyre ráadásul legendák stílusjegyet is megjelenítették. Noha az X1-es alapjaira épül, saját karaktere van.

A tesztautó bátorkék (más néven Misano Blue) színében egy Suzuki Vitara is nagy feltűnést keltene, pedig abból lassan minden kátyúra több darab jut, az X2-es viszont még seszínben is vonzza a szemet. Nagyon eltalálták az arányait: SUV-nak lapos, kombinak rövid és magas, kupénak egyáltalán nem kupé, hanem egy, a finoman lejtő tetőívnek és az emelkedő övvonalnak köszönhetően sportos, kellően zömök, hosszú orrú, rövid farú, prémiumhatású autó.

Ha az összetéveszthetetlenül BMW-s elején valami furcsa, az a fordított, vagyis lefelé szélesedő vesék miatt van, bár ez valószínűleg autóalkatrész-forgalmazókon és boncmestereken kívül senkinek nem tűnik fel. Jól sikerült a vízszintes lámpákkal ügyesen megbontott, amúgy magas far is, bár ott vese híján nagy segítség a logó, általában Alfa Romeót emlegetnek lehetséges alternatívaként, de ugye nem az. Annyira nem, hogy még a C oszlopon is ott a propeller az embléma – ami azonban messze nem új ötlet, a korábbi CS-ek legendás stílusjegye. Mondhatjuk, hogy ezzel fejezték ki, az X2-es bizony kupé, csak akkor helyezzünk itt el gyorsan egy szmájlit. :)

Széles vásárlói réteg lenézése volna, ha azt gondolnánk, egy jó szinten vagány forma elég ahhoz, hogy aláírják a megrendelőlapot. Nem az, a BMW-dílereknek viszont nem félniük kell a próbaúttól, hanem azonnal elvinni mindenkit egy körre, aki betéved a szalonba, és egy pillanatra megáll az X2-es mellett.

Az X2-essel ugyanis baromi jót lehet autózni. A dízelfóbiától függetlenül, mély objektivitással ki kell jelenteni: a 20d – amilyen a tesztautó is volt, és ami kivételesen tényleg kétliteres dízelt jelent – és a kategóriában amúgy nem, de a prémiumosztályban azért elvárt összkerékmeghajtás tökéletesen illik a kocsihoz, és igazán élvezetessé teszi az autózást.

Nem túl nagy az X2-es, mindössze 4,36 centi hosszú, és jelentősen, hét centivel alacsonyabb az X1-esnél, a motor 190 lóereje és 400 Nm nyomatéka pedig nem kevés, így jön ki a 7,7 másodperces százra gyorsulás a 221 km/h végsebesség. Még ezekhez az adatokhoz képest is meglepően jól megy és kanyarodik a kocsi, lelkes közreműködő a nyolcfokozatú automata váltó, a futómű pedig – ebben az M-es változatban – keményen tartja az utat. Annyira, hogy az finom menetben és az alternatív simaságú magyarországi utakon már zavaró, szóval aki dicsekedni akar az újonnan vett X2-esével, az csapatni menjen a beszélgetőpartnerével, ne kátyús útra, különben élete végéig szívatni fogják, miközben rázkódást imitálva röhögnek.

Az X2-es nagyszerűsége, hogy a jól sikerült dizájn és a BMW-s értelemben is dinamikus menettulajdonságok mellett használható autó is, például elfér benne négy felnőtt. Igen, kettő hátul is. Igen, olyanok, akiknek van lábuk. Nem, nem összegörnyedve. Még cuccokat is vihetnek magukkal, összesen 470 liternyit, ha urasan csak a csomagtartóba pakolnának.

Az élet annyi más területéhez hasonlóan az autóknál sem feltétlenül a racionalitás a nyerő, ettől még tény, hogy a célcsoportba tartozó – itthon tehetősnek számító – fiatal felnőtteknek nem kell se nagyobb, se terepesebb, se trendibb, se prémiumabb autó.

Ha egy X2-es viszont igen, akkor azért minimum 9,5 millió forintot kell fizetniük, ám ez még csak egy elsőkerekes, 140 lóerős, 18i ára csupaszon, az automata, összkerekes 20d minimum 12,8 millió. Nem kevés, de ennyiért messze nem kapni újszerű állapotban semmilyen más BMW-t, amelynek a C oszlopán gyárilag BMW-embléma van.

(Fotó: Tóth István)

Ez is érdekelhet:

Szarvasos pulcsis urak helyett szakadt farmeres fiataloknak - Volvo XC40-teszt - Roadster

Annyira érzi a Volvo a trendeket, hogy arról külön cikkben lehetne értekezni. De most nem ez jön, csak az Év autója, az XC40-es méltatása, ez is érdekes lesz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés