Az X6 eddig is a legmegosztóbb modellje volt a BMW kínálatának, és különösen az lenne ezzel a festéssel, ami szinte teljesen elnyeli a fényt. A feketénél is sötétebb Vantablack kivitelből azonban csak ez az egy példány készülhetett.

Aki feltűnőbbé szerette volna tenni a X6-osát, általában matt, neon, króm vagy arany fóliával boríttatta be, de a BMW most mindegyikre rálicitál ezzel a példánnyal, ami olyan fekete, hogy alig látszik. A karosszériát egy speciális festékkel vonták be, ami a fény szinte egészét elnyeli, ezért a szemed is átveri, kétdimenziósnak láttatja az autót.

A festék a Surrey NanoSystems fejlesztése, és a Vantablack névre hallgat.

Azért tud ennyire fekete lenni, mert apró szénszálas elemekből áll, amelyek függőlegesen helyezkednek el, nagyon sűrűn, és ezzel a rájuk eső fényt szinte teljesen elnyelik.

A 14-50 mikrométer hosszú, 20 mikrométer átmérőjű részecskék 5000-szer vékonyabbak a hajszálnál, egy négyzetcentin egymilliárd is elfér belőlük.

A Vantablack festéket 2014-ben mutatták be, és mivel a fény 99,965 százalékát elnyeli, eredetileg az űrben használták halvány fényű égitestek megfigyelésénél, de épületre is felvitték már.

A világ legfeketébb feketéjével festették le ezt a döbbenetesen sötét épületet

Ez az anyag a bejövő fénynek 99,9 százalékát elnyeli.

A gyártója szerint sok autómárka megkereste már őket, de eddig mindnek nemet mondtak, a BMW az első, akinek adtak a festékből.

Az egyetlen példányban készült Vantablack festésű BMW X6-ot a frankfurti autószalonon állítják ki.

Az új generációs X6-ról itt tudhatsz meg többet:

Megvilágított vesékkel jön a legújabb BMW X6

Bemutatták az új X5 kupés formájú változatát.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában