Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A legendás autós üldözéses jelenetéről ismert Bullitt ötvenedik évfordulójára mutatta be az új Mustang különleges szériáját a Ford, és a vadonatúj izomautó mellett ott volt az egyik eredeti is, amit a filmben használtak. Steve McQueen hiába kérte, nem tudta megszerezni.

Az 1968-ban bemutatott Bullitt arról a mintegy tíz perces jelenetéről maradt örökre emlékezetes, amiben Steve McQueen egy sötétzöld Mustang volánja mögött menekül egy Dodge Charger elől San Francisco utcáin. A gumifüstöléssel, ugratással és öblös V8-as motorhanggal teli jelenetet minden idők legjobb autós üldözései közé sorolják. Most pedig előkerült az egyik eredeti Mustang, amit a forgatáson használtak, és a története sem mindennapi.

A Warner a filmhez két egyforma Mustangot vásárolt. Az egyiket használták a húzósabb jelenetekhez, például az ugratásokhoz, a másikat pedig McQueen vezette a közeli felvételeken. A forgatás befejeztével mindkettőt elengedték. Az előbbi egy roncstelepre került, és csak nemrég találták meg, az utóbbi pedig többször is gazdát váltott az évtizedek alatt, és most került ismét elő, a film ötvenedik évfordulójára, egyben a vadonatúj Mustang Bullitt kiadásának bemutatójára.

1968-ban a Warner egyik alkalmazottja, Robert Ross vette meg a jobb állapotú Mustangot, és egészen 1970-ig használta, amikor hatezer dollárért eladta egy New Jersey-i rendőrnyomozó, Frank Marraca számára. A detektív négy évig tartotta meg a kocsit, tőle Robert Kiernan vette meg, aki szintén hatezret adott érte. Semmi különös terve nem volt vele, a mindennapi forgalomban használta a filmszereplő autót.

Sean anyja, Robbie a családi autóval 1977-ben

Steve McQueen levele 1977-ből, és a Warner igazolása a Mustang eredetiségéről 1970-ből

Steve McQueen azonban időközben rájött, hogy kár volt elengednie a Mustangot, és többször is megpróbálta visszaszerezni. Az egyik ilyen levél, amit Kiernannek írt 1977-ben, még ma is megvan, és nem csodáljuk, hogy nem jött létre az üzlet, McQueen ugyanis nem túl szerencsés módon próbált meg hozzájutni az autóhoz, amit a filmvásznon vezetett. Mint írja,

ami igazából egy pillanatig sem volt az övé, de a levélben kifejti, hogy sajátjának érzi, és szeretné magánál tudni, és restaurálatlanul megőrizni. A legjobb azonban ez után jön, hiszen McQueen felajánlja, hogy

Robert Kiernan megfogadta az utóbbi tanácsot, és megtartotta a Mustangot. 1979-ben a felesége, Robbie még a „Bulitt” rendszámtáblát is megvásárolta az autóhoz. 2001-ben Robert nekikezdett a Mustang felújításához a fiával, Seannel, aki csak 2015-ben árulta el a filmeseknek, hogy micsoda kincset örökölt az apjától.

2016-ban lett kész a Mustang, de itt ne a szépségversenyre felkészített csillogó veteránokra gondolj, a Bullitt izomautója ma is eredeti állapotában van, még a kamera rögzítésére szolgáló konzolok is megvannak rajta, de már ki lehet vinni az utakra. Sean érthető büszkeséggel vezette fel a detroiti autószalonon arra a színpadra, ahol leleplezték a vadonatúj Mustang Bullitt kiadását.

Megnéznéd, hogy milyen a vadonatúj Mustang Bullitt? Ide kattints:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.