A teherautók után akár egy elektromos autó gyártásába is foghatott volna a Csepel, legalábbis a szándékot mutatja, hogy a kanadai Marathon prototípusa látható a gyárudvaron készült korabeli fényképeken.

A második világháború utáni Magyarországon a vállalatok államosítása és a tervgazdálkodás az autóipart is alaposan átalakította. Az újonnan alakult KGST megállapodásában nekünk az autóbuszok és teherautók gyártása jutott, az Ikarus és a Weiss Manfred motorgyártó részlegének beolvasztásával hamarosan létre is jött a Csepel autógyár.

A Csepel telephelye Szigetszentmiklós mellett, a lebombázott egykori repülőgépgyár területén épült fel, közben pedig mérnökökből álló küldöttség utazott az osztrák Steyr gyárába, ahonnan sikerült barterrel megszerezni egy teherautó licencét.

1949-ben indult a dízelmotorok, a következő évben pedig a Csepel teherautók gyártása.

A hetvenes évekre a KGST a magyarországi buszgyártásra helyezte a hangsúlyt, 1975-ben leállt a Csepel motorok gyártása, és a teherautók is kisebb sorozatban készültek. Bizonyára ennek következtében kerestek új utakat, így kerülhetett képbe

egy kanadai cég elektromos autója, amelynek a prototípusa megjelent a Csepel telephelyén.

A montreali Marathon Electric Car Company a hetvenes évek közepén indította el a képeken is látható elektromos autójának gyártását. A furcsa formájú, kezdetlegesnek tűnő jármű paraméterei mai szemmel meglehetősen szerények voltak:

60 km/órára volt képes, egy töltéssel 50 kilométert tudott megtenni, a teljes feltöltés tíz órát vett igénybe.

A képekről csak annyit tudni, hogy 1977-ben készültek, és a Csepel autógyár archívumából kerültek a Fortepan gyűjteményébe. Érdekes belegondolni, mi lett volna, ha licenc alapján elektromos autót gyárt a Csepel, mindenesetre ez a különös jármű a kanadai gyártónak sem jött be, 1980-ban megszűnt a Marathon, míg a Csepel gyára a kilencvenes évek közepén ment csődbe.

(Fotók: Fortepan / Csepel Autógyár, Békés György)

Ez is érdekelhet:

A Merkur-korszak, amikor természetes volt, hogy éveket kell a megrendelt kocsira várni

Akkoriban nem a csiphiány miatt nem lehetett azonnal vagy belátható időn belül új autóba ülni.

Csepellel Tibetben – Egy elfeledett expedíció hihetetlen története

Az egyik leghihetetlenebb '56-os sztori nem is Budapesten történt.

A hetvenes években az Ikarusnál ilyennek képzelték a jövő autóbuszát

Biztonsági prototípus és luxusbusz-koncepció volt az Ikarus 270.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés