Szerintem mindenki sejti, hogy mi is lehet az egyetlen baja ennek a könnyű, mégis masszív, picire összecsukható, mégis kényelmes villanybringának!

Hát persze: az ára. 2990 euró, pont egymillió forint az elektromos verzió, 4190 euró, másfélmillió forint a titánvázas, kikönnyített változat és még motor nélkül, tisztán lábbal hajtósan is 1590 eurót, 560 ezer forintokat kérnek érte. Másrészt viszont mégis mennyibe kerüljön egy olyan villanybringa, aminek az egész világon nem akad versenytársa, mert nem csak picire csukható össze, könnyű és nagyon minőségi cucc, de ráadásul elektromos segédhajtása visszatöltésre is képes? A Vello kerékpárt a müncheni mobilitási kiállításon, az IAA Mobility 2021-en próbáltuk ki.

Kis szürke izé, simán elmentem volna mellette, ha nem látom meg, hogy valamiért Red Dot díjat kapott. Mégis, miért? Meg kellett tudnom!
Összecsukva táskaméretű: 57x79x29 centi
Természetesen a pedálok is behajthatók

A közösségi finanszírozással indult osztrák startup bringája tisztán emberhajtásos alapkivitelében még nem sokban különbözik a többi hasonló összecsukható kerékpártól. A villanymotoros rásegítésű változatban viszont (állítólag a bringaiparban elsőként) visszatöltő funkció is működik.

A többi kerékpár-gyártó úgy gondolta és jobbára most is úgy gondolják, hogy felesleges a visszatöltéssel is bonyolítani egy elektromos biciklit. Ha van egy kis felesleges lendület, majd kigurulja az ember, ha pedig meg kell állni, elég lesz arra a fék is. A Vellónál viszont úgy számoltak, hogy ha beletervezik a rendszerbe a visszatöltés képességét is, kisebb akkumulátorral, kisebb súllyal tudják megadni a hosszabb utakon is mindig rendelkezésre álló villamos rásegítés komfortját. Nem is szólva arról, hogy műszaki szempontból mennyivel szebb, haladóbb megoldás egy rekuperációs elektromos segédhajtás, mintha minden fékezésnél hővé alakítva kellene elpocsékolni a nehezen megszerzett mozgási energiát!

Az eredmény a Vello Bike+, ez a könnyű, kiváló, jó egyensúlyú, megnyugtatóan merev, mégis gyorsan kis méretű poggyásszá hajtható elektromos kerékpár. Direkt nem mondom, hogy városi bringa, ugyanis túrázásra is alkalmas lehet. Az alapváltozatban ugyan nincs sebességváltó, de a gyártó felárért a középagyba épített kétfokozatú, bolygóműves Schlumpf-váltóval is tudja szállítani a bringát, kérés szerint vagy lassító (hegyi), vagy gyorsító (országúti) áttétellel.

Az elektromos rásegítéssel elérhető végsebesség a pedelecekre vonatkozó szabályok szerint 25 km/h, de a Vello szerint a gyorsító áttétellel tisztán izomerővel a 40 km/h feletti sebesség is elérhető, tartható sík úton. Az elektromos motorral állítólag a 8 százalékos emelkedő még nagyon kényelmesen leküzdhető, az akkukapacitás teljes feltöltéssel normál testalkatú bringásoknak 30-50 kilométerre elég a komfortos, erőlködésmentes tekeréshez.

A kerékagyban a motor mellett az akku is elfért, a töltés a tengely végén lévő csatlakozón át történik
A legeslegkönnyebb Vellónak mindene titán, így kevesebb mint 11 kilót nyom. A legolcsóbb, de már elektromos modell 14 kiló
Könnyű tekerni, egész kényelmes, jól ültem rajta, a fogasszíjas hajtással pedig nagyon csendesen, finoman működik

A Vellónál kiegészítőkkel is fel lehet szerelni a bringát. A szerkezettel együtt csukló-hajló, pillekönnyű sárvédővel, elülső csomagtartóval, letámasztóval és miegymásokkal még 4-500 euróval lehet megtoldani a vételárat.

Bármilyen drága is első hallásra ez a huszonegyedik századi kis kempingbicikli, a Vello standján látottak, a gyorsteszt tapasztalatai és a gyártó cég felkészült, profi csapatával folytatott beszélgetés alapján azt kell mondjam, az ár valójában reális. Persze csak akkor éri meg egy ennyire jól megcsinált, a mindennapokban kiválóan használható bringába beruházni, ha azután tényleg ki is használja az ember a cuccot. Vagyis viszi magával mindig mindenhová, nyaralásra, munkába, túrára, bárhová ezt az apró de nagyszerű kis szerkezetet, ahol csak felmerülhet a biciklivel közlekedés lehetősége.

És ha már bringázik az ember, ne így tegye:

A magyar rendőrség legújabb videójában a kerékpáros szabályszegőké a főszerep

A rendőrség Kaposváron tartott a múlt héten egy átfogóbb ellenőrzést, amely során a bringásokat vette célba.

És ezt olvastad már?
Igazi atomvillanás a Mercedes-AMG S 63