Ezek az autósok, kamionosok, traktorosok(!) itt a videón érvényes jogsival rendelkező, vizsgázott járművezetők.

A Magyar Közút munkatársai forgalomfigyelő kamerával forgatták új katasztrófafilmjüket  az M44-es autóútra vezető új békéscsabai turbó körforgalomnál, majd kraftwerkes hangulatú videoklipként, aláfestő zenével tették fel a YT-ra:

 

Aki esetleg nem látott még turbó körforgót: az ilyeneknél a táblázás szerint kell besorolni még belépés előtt a külső vagy belső sávba. A körforgalmon belül már nincs átjárás a kihajtók előtt, így aki rosszul sorolt be, elvileg kénytelen ott kimenni, ahol lehet. Nem minden sofőr törődik azonban bele, hogy ezt most elrontotta; akad, aki visszatolat (ami még a jobbik eset) és olyan is, aki bátran megfordul és nekirohan a többieknek, mintha egy középkori lovagi tornán lenne.

A Magyar Közút  a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy ha az előjelzések ellenére véletlenül nem a számukra megfelelő sávban hajtanak be a körforgalomba, ne tegyenek meggondolatlan lépéseket, ne tolassanak vissza, ne álljanak és ne forduljanak meg! Ha navigációs eszközt használnak, figyeljenek arra is, hogy az friss adatokat tartalmaz-e, abban szerepel-e az új út és csomópont.

A videóban szereplő helyzetben az M44-es autóútra jutna fel, aki a kihajtón megy ki (és nem fordul vissza). Ez egyelőre díjmentesen használható, a körforgalomtól négy kilométerre található a legközelebbi csomópont, ahol biztonságosan le lehet hajtani és vissza lehet térni a turbó körforgalomhoz. Mivel láthatóan sok figyelmetlen autós ezt a kerülőt nem vállalja be, mint a bambasága árát, a Közút a következő hetekben az előírásokon túl újabb burkolati jelekkel és táblákkal erősíti tovább a csomóponti ágak előjelzéseit, valamint az autóút legközelebbi lehajtójára is külön táblán hívják majd fel a figyelmet, ezzel is megakadályozva a balesetveszélyes tolatásokat és visszafordulásokat.

A videó legutolsó jelentében szereplő pótkocsis traktorosnak persze a főbűn elkövetés utáni helyzetben már nem lehet jó megoldást javasolni. Az se jó, ha visszatolat, pláne nem jó, ha megfordul, de a pótos vontatóval felmenni az M44-re talán a legrosszabb döntés lett volna. Szóval a legjobb talán az lenne, ha legközelebb nyitott szemmel próbálna meg közlekedni a forgalomban.

Azt láttad már, amikor a belső sávban bambul bele az autós a körbebójázott, villogó narancssárga böhömbe?

És ezt olvastad már?
Minden idők legdrágábban eladott Carrera GT-je lett ez a Porsche