Erős szavak és gondolatok a világ egyik legjobb Forma–1-es versenyzőjétől.

Ma, azaz május 1-én van huszonkilenc éve, hogy tragikus körülmények között elhagyta a földi versenypályát az F1 valaha volt egyik legkiválóbb pilótája, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna.

Ayrton Senna nagyon félt a versenyzéstől

A háromszoros Forma–1-es világbajnok verseny közben vesztette életét. Félt egy halálos balesettől, de ezt is a siker érdekében használta fel.

A brazil nemcsak a pályán volt mindennél és mindenkinél eltökéltebb, de azon kívül is erős személyiség volt, olyan, aki hatott a pilótatársaira. És hogy miért is? Az a következő Senna-idézetekből kiderül – a Motorsport.com gyűjtéséből szemezgettünk:

„Az elméd erejével, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel, és persze a tapasztalatoddal nagyon magasra repülhetsz.”

„Nem tudok úgy vezetni, hogy ne legyen benne rizikó. Mindenkinek fejlesztenie kell magát. Minden versenyzőnek van egy limitje. Az én limitem kicsit kijjebb van, mint a többieké.”

„Egyszer csak észrevettem, hogy többé nem tudatosan vezetem az autót. Ösztönösen vezettem, mintha csak egy másik dimenzióban lettem volna.”

„A félelem izgalmas számomra.”

„A versenyzés, a versengés a véremben van. Ez bennem van, az életem része, egész életemben ezt csináltam, ez mindenen felül áll.”

„Soha nem fogod megismerni az érzést, amikor egy versenyző megnyeri a versenyt. A sisak olyan érzéseket takar el, amelyeket nem lehet megérteni.”

„A győzelem a legfontosabb. Minden más ennek a következménye.”

„Nem azért vagyok itt, hogy második vagy harmadik legyek, azért vagyok itt, hogy győzzek.”

„A legnagyobb hibám? Azt még nem követtem el.”

„A pénz egy furcsa dolog. Azok az emberek, akiknek nincs, erősen arra törekednek, hogy legyen. Akinek viszont van pénze, tele van problémákkal.”

„A gazdagok nem tudnak olyan szigeten élni, amelyet szegénység vesz körül. Mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk be. Mindenkinek lehetőséget kell adnunk, legalább egy alapszintű lehetőséget.”

„Attól, hogy hiszek Istenben, ez nem jelenti azt, hogy halhatatlan vagyok. Ugyanannyira félek a sérüléstől, mint bárki más, főleg amikor egy Forma–1-es autót vezetek.”

„Ha második vagy, akkor te vagy az első vesztes.”

„Természetesen vannak pillanatok, amikor elgondolkozol, meddig akarod ezt csinálni, mivel ennek az életnek vannak nem túl szép aspektusai. De egyszerűen imádok győzni.”

„Ha olyan balesetet szenvedek, amely az életembe kerülhet, azt remélem, hogy gyorsan és azonnal történik majd. Nem akarok tolószékbe kerülni. Ha élek, teljes életet akarok élni, teljesen átélve mindent, mert intenzív ember vagyok.”

(Forrás: Motorsport.com, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Gyönyörű ez a Jaguar E-Type, és teljesen elektromos

Corvette-motorral dobták fel ezt a klasszikus Range Rovert

További cikkeink a témában