Hatvan éve is tudták már az olaszok, hogyan érdemes stílusosan közlekedni a tengerparton, és most is képesek olyat alkotni, amire biztosan felkapod a fejed. Az új Fiat 500-ból készült Spiaggina nemcsak tanulmányautó, kérésre bárkinek építenek egyet.

Az ötvenes évek végén, tehát éppen hatvan éve jelent meg a Fiat 500, amiből hamarosan legenda vált. 1958-ban Jolly néven még strandautó is készült belőle, ami vászontetejével és kertiszék-üléseivel elképesztően stílusos megoldásnak számított a kikötőben korzózni.

Bár a retró külsejű modern változata is már több mint tíz éve velünk van, még mindig lehet belőle újat mutatni. Most például a hatvanadik születésnapra itt egy újabb strandautó, a Spiaggina, ami a Pininfarina és a meghökkentő összeállítású autóiról ismert milánói műhely, a Garage Italia Customs közös alkotása.

Az alapokat az új 500-as kabrióváltozatát adta hozzá, de ezúttal teljesen megváltak a tetejétől, csak egy bukókeret maradt az utasok feje fölött.

Kívánságra még a szélvédője is jelzésértékű, amivel a jachtokra utalnak, és nem ez az egyetlen hajós megoldása a kisautónak.

A fapadlós, csupa kék-fehér bőrrel borított utastérben az első ülések helyére kényelmes pad került, a hátsókat pedig feláldozták a faburkolatú platóért, ahol akár napozni is lehet, még beépített zuhany is került az apró strandautóba.

A szélvédő nélküli strandautó nem marad egyedi prototípus, hiszen a Garage Italia Customs műhelyében kívánságra bárkinek megépítik.

És ezt olvastad már?
Az év legjobb vagy a legbotrányosabb futamát nyerte meg Hamilton Szaúd-Arábiában