Nem olyan régen mutatta meg a Honda, hogy mennyivel tud menni a fűnyíró kistraktorja, ha egy motorkerékpár motorját szerelik bele. Most a JCB döntött rekordot az F1-es Williams segítségével átépített traktorral.

Egy traktor esetében nincs értelme aerodinamikáról beszélni, de nem ennél a példánynál, aminek a Formula–1-ben szereplő Williams mérnökei tervezték az áramvonalas légterelőit. A JCB traktorja ugyanis sebességrekordot döntött, 166,7 km/órával száguldott a York közelében található repülőtér kifutópályáján.

A JCB Fastrac modelljét persze alaposan át kellett építeni, hogy a leggyorsabb brit traktor váljon belőle. A 7,2 literes, hathengeres dízelmotorja kereken 1000 lóerős teljesítményre és 2500 Nm nyomaték leadására képes. A munkavégzéshez ideális CVT váltóját pedig a ZF-től származó hatfokozatú egységre cserélték.

JCB on Twitter

A sneak peek of what's to come in our documentary with @guymartinracing and @Channel4 later this year. Britain's fastest tractor, achieving a record 103.6mph. #JCBWFT https://t.co/qMfk550IVf

A márkának nem ez az első rekordja, 2006-ban a JBL két ugyanilyen dízelmotorja hajtotta azt a szivar alakú rekordjárművet, amivel 563 km/órás sebességet értek el Bonneville sóstómedrében. A rekordot a mai napig nem döntötték meg, jelenleg is ez számít a dízelmotorral elért legnagyobb sebességnek.

Ez is érdekelhet:

Hivatalosan is a világ legjobban gyorsuló fűnyírója ez a Honda

Imádnánk dolgozni a 200 lóerős kerti géppel.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában