Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Henrik Fisker a merész ötleteiről ismert, és miután a Teslát megelőzve kitalálta a konnektorról tölthető sportlimuzint, a Karmát, most újabb érdekes vállalkozásba fogott. Új típusú akkumulátorral tenné elérhetőbbé az elektromos autózást.

Henrik Fisker előbb autótervezőként vált ismertté, olyan legendás formájú sportkocsik kerültek ki a kezei alól, mint az Aston Martin DB9 és a BMW Z8, majd egyre többet hallhattad az elektromos autózással összefüggésben. Még a Tesla előtt megalkotta a konnektorról tölthető sportlimuzint, de a Karmával csődbe ment, nem tudta valóra váltani a terveit. Most visszatér egy teljesen új autóval és olyan tervekkel, amivel forradalmasíthatná az elektromos autózást.

A jelenlegi helyzetet ismerve meglehetősen futurisztikus elképzelést egy új akkumulátortechnológia tenné lehetővé. A szilárd elektrolitot tartalmazó akkumulátor energiasűrűsége mintegy két és félszerese a jelenlegi lítium-ionénak.

Jelenleg kisebb eszközökben használnak már szilárdállapotú akkumulátorokat, de autóipari léptékben még nem sikerült megvalósítani. Megoldandó probléma lehet, hogy hidegben nem teljesítenek valami jól, és a gyártásuk is sokkal drágább annál, hogy elérhető legyen. De a szabadalmat már benyújtotta rá Fisker, a jövő évi CES alkalmával elárulja róla a részleteket, és a tervei szerint 2023-ra már valóra is válthatja az új típusú akkumulátort.

De addig sem lesz tétlen, mert szintén a Las Vegas-i elektronikai kiállításon leplezi le a legújabb autóját, amivel beteljesítheti azt, ami a Fisker Karmával nem sikerült. A futurisztikus formájú Fisker Emotion egyértelműen a Teslát veszi a célkeresztbe, nemcsak sportos menettulajdonságaival, de az akár 650 kilométeres hatótávolságával. Az új Fisker szériagyártása a tervek szerint 2019-ben indul majd el.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.