Ha mostanáig azt hitted, hogy az Airstream volt az áramvonalas lakókocsik őse, akkor mindig is rosszul tudtad. Ismerd meg a Bowlus Road Chiefet, és nézd meg, mi kerül rajta hatvanmillióba.

A guruló otthonok az ekhós szekerektől kezdve fontosak az amerikaiak számára. A lakókocsizásnak nagy hagyományai vannak a tengerentúlon, és az egyik legnépszerűbb típus az Airstream, egy ikonikus márka, ami divatot teremtett, és máig a legmenőbb mobil otthonnak számít.

De nem jött volna létre, ha nincs a Bowlus Road Chief. A neve talán nem hangzik ismerősen, pedig ez a típus készült el hamarabb. William Hawley Bowlus repülőgép-tervező volt, méghozzá a nevéhez fűződik a Spirit of St. Louis, amivel 1927-ben Charles Lindbergh átrepülte az Atlanti-óceánt.

Nem véletlen, hogy Bowlus első lakókocsija úgy nézett ki, mint egy repülőgép szárnyak nélkül. Az alumínium csővázas szerkezetre alumínium panelek kerültek, így az 1934-ben bemutatott Road Chief könnyű, mégis stabil lehetett.

De Bowlus amilyen zseniális mérnök volt, olyan csapnivaló üzletembernek bizonyult. Két évvel később csődbe ment, a vállalkozás pedig egy korábbi alkalmazott, Wally Byam kezébe került, aki Airstream néven új céget alapított, és kitalálhatod: óriási sikerre vitte az áramvonalas lakókocsit.

Az Airstream nem csak egy termék, hanem egy életstílus lett, generációk vágytak rá, és használják a mai napig. Még hét évtized után is divatosnak számít, és az is nagy szó, hogy a valaha készült Airstream lakókocsik kétharmada máig az utakon van, amit a Rolls-Royce sem mondhat el magáról.

Talán örökre feledésbe merült volna a Bowlus, ha egy fiatal amerikai vállalkozó, Geneva Long a nyarakat gyerekkorában nem ilyen lakókocsiban töltötte volna, amit az apja újított fel. Long megszerezte a márka jogait, és újra gyártani kezdte a legendás típust.

Az új Road Chief azonban hiába retró kívül és belül, a technikája huszonegyedik századi. A lítiumion akkumulátor akár egy hétre is elegendő energiát szolgáltat, a lakókocsit padlófűtéssel és LED-es lámpákkal szerelték fel. Ha nincs töltő a közelben, napelemről lehet plusz energiát nyerni.

A fedélzetről nem hiányzik a GPS és a wifi, de időjárás-állomás is van, és mindent okostelefon segítségével lehet kezelni. A zuhanyzó érdekessége, hogy egy kis átalakítással kinti zuhanyként is használható, és beépített kutyaágy is van a kabinban.

A stílusos formájához, kifogástalan berendezéséhez és high-tech szolgáltatásaihoz mérten is sokat kérnek a Road Chief modern változatáért: a lítiumion akkus modell 219 ezer dollárba, azaz 65 millió forintba kerül. Nem csoda, hogy a fényképeken egy Bentley Bentayga mögé kötötték.

És ezt olvastad már?
A világ leggyorsabb roadstere lenne a Hennessey Venom F5