Egy Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen egyébként is nagy ritkaság lenne, de ez a példány a történelem hátborzongató darabjának számít, hiszen egykor Adolf Hitler utazott benne, most pedig egy aukción keresnek neki új tulajdonost.

Csak Großer Mercedes néven emlegetik azt a modellt, ami a harmincas években a német gyártó legjobb és legnagyobb típusának számított. Hirohito császár és XI. Pius pápa mellett ilyen limuzint használt Adolf Hitler is, és a képeken látható, második szériás példány is a saját autója volt. Mindössze öt darab maradt fenn a nyitott tetős Offener Tourenwagen változatból, és csak három van magánkézben, ezek egyike került most ismét eladósorba.

1938 szeptemberében rendelte meg az autót Erich Kempka, aki 1934-től volt Hitler sofőrje. Olyan járműnek szánták, amit államfői látogatásokon vetnek majd be, ennek megfelelően páncélozták, és laminált golyóálló üveggel látták el.

1939-től 1941-ig több alkalommal is parádézott benne Hitler, ezek közül is a legemlékezetesebb volt az olasz diktátor Benito Mussolini látogatása Münchenben 1940 júniusában.

A neve, a 770K arra utal, hogy ezt a példányt is a Mercedes-Benz akkori legnagyobb erőforrásával, egy 7,7 literes, soros nyolchengeres benzinmotorral szerelték,

ami kompresszorral 230 lóerős teljesítményt adott le, és 160 km/órás sebességre is képes volt. 1943-ban karbantartásra vitték Sindelfingenbe, és onnan már nem került vissza. A szövetséges erők kezébe jutott, majd az Egyesült Államokba vitték, ahol több tulajdonosa is volt.

Nem túl gyakran cserélt gazdát Hitler egykori autója. 1946-tól amerikai háborús veteránok használták, majd egy raktárba került, a hetvenes évek végén pedig egy chicagói autómúzeumban állították ki. 1983-tól a Las Vegas-i Palace Casino tulajdonosának gyűjteményét gazdagította, 2004-ben egy nagyobb kollekció részeként került európai gyűjtőhöz. Most a Worldwide Auctioneers kínálja eladásra a történelemnek ezt a hátborzongató darabját.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában