Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen egyébként is nagy ritkaság lenne, de ez a példány a történelem hátborzongató darabjának számít, hiszen egykor Adolf Hitler utazott benne, most pedig egy aukción keresnek neki új tulajdonost.

Csak Großer Mercedes néven emlegetik azt a modellt, ami a harmincas években a német gyártó legjobb és legnagyobb típusának számított. Hirohito császár és XI. Pius pápa mellett ilyen limuzint használt Adolf Hitler is, és a képeken látható, második szériás példány is a saját autója volt. Mindössze öt darab maradt fenn a nyitott tetős Offener Tourenwagen változatból, és csak három van magánkézben, ezek egyike került most ismét eladósorba.

1938 szeptemberében rendelte meg az autót Erich Kempka, aki 1934-től volt Hitler sofőrje. Olyan járműnek szánták, amit államfői látogatásokon vetnek majd be, ennek megfelelően páncélozták, és laminált golyóálló üveggel látták el.

ami kompresszorral 230 lóerős teljesítményt adott le, és 160 km/órás sebességre is képes volt. 1943-ban karbantartásra vitték Sindelfingenbe, és onnan már nem került vissza. A szövetséges erők kezébe jutott, majd az Egyesült Államokba vitték, ahol több tulajdonosa is volt.

Nem túl gyakran cserélt gazdát Hitler egykori autója. 1946-tól amerikai háborús veteránok használták, majd egy raktárba került, a hetvenes évek végén pedig egy chicagói autómúzeumban állították ki. 1983-tól a Las Vegas-i Palace Casino tulajdonosának gyűjteményét gazdagította, 2004-ben egy nagyobb kollekció részeként került európai gyűjtőhöz. Most a Worldwide Auctioneers kínálja eladásra a történelemnek ezt a hátborzongató darabját.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.