Hivatalosan is bemutatkozott a Honda Civic új generációja, egyelőre lépcsőshátú változatban az amerikai piacra, de ebből már következtethetünk arra, milyen lesz a hamarosan érkező európai változat.

A Honda egyik legfontosabb és legrégebb óta készülő modellsorozata a Civic, aminek idén jelenik meg a tizenegyedik generációja. Az újdonságot most hivatalosan is leleplezte a japán gyártó, és csak azért nem olyan óriási a meglepetés, mert már novemberben mutatott egy tanulmányautót, ami szinte megszólalásig hasonlít a gyártásba kerülő modellre.

A legújabb Civic egyelőre az amerikai piacnak szánt lépcsőshátú változatban mutatkozott be,

de ezen is látszik, hogy stílust vált a kompakt modelljével a Honda. Az űrhajóformájú széria óta ismert extravagáns külső egy jóval letisztultabb, harmonikusabb formának adja át a helyét, ezzel az új Civic még több vásárlónak tetszhet majd.

A nálunk már nem kapható Accord stílusát idéző új Civic nagyobb is lett az elődjénél,

a 4,67 méter hosszú lépcsőshátú karosszéria négy centivel nőtt, és a 2,74 méteres tengelytáv is ugyanennyivel lett nagyobb. A szélessége és a magassága szinte alig változott, és a ferdehátúra hasonlító elődje után a négyajtós Civic visszatért a klasszikus szedánformához.

Az utasteret is minimalista stílusban rendezték be, az új kormánykerék mögötti 10,2 colos digitális műszeregység hagyományos számlapokat mutat, a középkonzolból kiemelkedik a 7 colos, felárért 9 colos érintőképernyő, és a klímaberendezésnek is megmaradt a saját kezelőfelülete.

A műszerfal érdekessége a széles perforált légbeömlő, ami huzatmentesen szellőzteti az utasteret.

Az amerikai kínálat egy kétliteres, négyhengeres benzines szívómotorral indul, ami 160 lóerőre és 187 Nm-re képes,

mellette az európai modellekből is ismerős 1,5 literes, turbós négyhengeres választható 182 lóerővel és 240 Nm-rel, mindkét motorhoz szériában jár a fokozatmentes automata. Az európai modellben ettől eltérő motorok lesznek, és a Type R is visszatér.

Széria a Honda Sensing vezetéstámogató rendszer és a 10 légzsák, a Civichez most először hátsó oldallégzsák és nagylátószögű frontkamera is elérhető. Az okostelefon-tükrözés alapáron jár, az opciók közt vezeték nélküli telefontöltőt és 11 hangszórós Bose hifit találunk. Az európai változat premierjére sem kell már sokat várnunk.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Perrel indult, de bíróságon kívül zárult le a Red Bull és az Aston Martin vitája