1997 augusztusában mutatták be az első Honda Civic Type R-t, mely nem volt kapható európai piacon, de ettől függetlenül világhírűen jó hot hatch a japán kisautó, aminek éppen a fehér szín és a piros üléses beltér az egyik védjegye.

Mindig van valami különös varázsa a 2000-es évek környéki autóknak és ez különösen igaz a japánokra, amik egyszerű formákkal, megbízható technikával és remek futóművel szinte minden változatban megadták a gondosan megtervezett finommechanika érzetét.

Különösen igaz ez az első Civic Type R-re, mely kicsi és könnyű, mellé pedig erős és kezes.

Nagyon sokféleképp lehet tökéletes egy hot hatch. Lehet virgonc vagy éppen olyan éles, mint a Honda Civic legerősebb változata, amit a japánok először megtartottak maguknak. Jobbkormányos változatban készültek ezek az autók, helyi piacra, de a híre hamar körbeszaladt a világon.

Championship white nevű fehér fényezése a mai napig kíséri a típust, akárcsak az üvegen keresztül is feltűnő piros Recaro sportülések és a szintén piros szőnyegezés az utastérben. A hátsó pad már egyszerű szürke szövet, mely nagyon jól hangsúlyozza, hogy mennyire sokadrangú tényező ebben a férőhelyek száma.

Valódi élményautó, aminek az ízét a kihegyezett és pörgős B16B kódú motor adja.

1,6 literes, négyhengerese, természetesen VTEC vezérléssel a korszak legnagyobb literteljesítményű motorja volt. 8200-as fordulaton 185 lóerőt ordít ki magából és 160 nm nyomatéka van 7500-tól. Kevesebb mint 7 másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 225 km/óra is lehetne, ha a japán gentleman's agreement engedne 180-nál többet.

Nem csak egyszerűen belelógattak egy zseniális motort a Civicbe, hanem a Type R karosszériáját merevebbre hegesztették, valamint átdolgozták a váltót és sperr is került bele, hogy vidámabban lehessen vele fűzögetni a kanyarokat.

184 ezer kilométerrel az órájában ez a 2000-es évjáratú Civic Type R közel 9 millió forintot ért meg új tulajdonosának egy aukción, amiből jól látható, hogy mennyire másik ligában mozog, mint egy szokványos Civic.

Ez is érdekelhet:

Nagy gyerekek nagy játékautója lesz a Honda Civic Type R

Erősebb nem lett a Honda Civic Type R, cserébe nyomatékosabb, okosabb és végre tényleg szép!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A cseh Rolls-Royce – Škoda Superb

Ilyen az, ha az Alpine izgalmas elektromos autót alkot

„A Red Bullnál most eléggé mérgező a környezet”

További cikkeink a témában