Minden második hongkongi a mobiljára tapadva közlekedik, tehát így megy át a nagy kereszteződésekben is. Rajtuk segíthet egy egyszerű megoldás.

Hongkongban is sokan közlekednek zombi üzemmódban, a telefonjaik képernyőjét bámulva, és azt még a kisebbik baj, hogy olykor egymásnak mennek vagy egy oszlopnak, de időnként elkerülhetetlenül jön egy-egy útkereszteződés is.

Egy kísérleti projekt elég egyszerű megoldást talált a problémára: a járdára vetítik a piros fényt, így a mobilozó gyalogos a periférikus látásával is észlelheti, hogy most nem kellene lelépnie.

A 7,4 milliós Hongkongban január és június között hét gyalogos halálesetet regisztrált a közlekedési hivatal; a szabálytalanul közlekedő gyalogosokat 2000 hongkongi dollár (durván 100 ezer forint) bírsággal sújtják.

Egyelőre hét kísérleti kereszteződést alakítanak ki a város különböző pontjain, majd fél éven át tesztelik a működésüket, és ha beválik, szélesebb körben is bevezetik a rendszert. Az NBC News a hongkongi Causeway Bay negyedben végzett felmérése szerint a gyalogosok legalább fele mobilozik, miközben átmegy a zebrán.

(Forrás: NBC, Bloomberg)

Ez is érdekelhet:

370 millióért kelt el egy parkolóhely Hongkongban

Egy parkolóhely, melyen egy darab autó meg tud állni.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés