Hoppá, mit épített a Rolls-Royce: itt a világ első önműködő kompja

Bár a Rolls-Royce-ról elsőre biztosan mindenkinek a méregdrága luxusautók ugranak be, a brit cég közel sem csak kocsikkal foglalkozik. Sőt, ami azt illeti, a kocsikat licence alapján a BMW gyártja, a "valódi" Rolls-Royce pedig többek között sugárhajtóműveket, katonai járműveket és atomerőmű-elektronikát készít. Most pedig egy teljesen önműködő hajót építettek a Finferries-szel közösen.

A SVAN névre keresztelt kísérleti járművet ennek megfelelően Finnországban mutatták be nyolcvan szerencsés kiválasztott jelenlétében, akik elmondhatják, hogy elsőként utaztak egy teljesen önállóan közlekedő komppal. A kompot a robotautókhoz hasonlóan szenzorokkal, navigációs rendszerrel és mesterséges intelligenciával is felszerelték, így képes kikerülni az esetleges akadályokat és önállóan dokkolni is.

Az automata komp emellett távirányítással is működik, így a visszaúton már a robotpilóta helyett egy olyan kapitány irányította a hajót, aki 50 kilométerrel arrébb, a világ legkirályabb szimulátorában ücsörgött.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon