Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Tudod, mennyivel szabad menni autópályán? Tudod, milyen matricát kell venni? Valószínűleg igen. De könnyen kerülhetsz bajba, ha például bérelsz egy kisbuszt vagy utánfutót kapcsolsz a kocsidra.

Könnyen előfordulhat, hogy inkább egy többszemélyes autóval indultok nyaralni, vagy a tetőcsomagtartóra építkezés helyett utánfutóra pakoljátok a cuccokat, bringákat, motorokat, jetskit stb. Ha B kategóriás, vagyis autóra szóló jogsid van, simán vezethetsz akár kilencfős kisbuszt is, és utánfutót is húzhatsz.

Ha viszont nem vagy rutinos kisbuszozó és/vagy utánfutózó, nagyon drága meglepetésekben lehet részed.

Akár háromszoros autópályadíj

3,5 tonnás össztömegig D1-es matrica kell, nem? Nem egészen. A definíció így szól: 3,5 tonna megengedett össztömegű személygépkocsi 7 főig, és ezek vontatmánnyal is. Tehát egy B-s jogsival vezethető, de nyolc- vagy kilencszemélyes kisbusszal (Ford Transit, VW Transporter stb., stb.) hiába veszed meg a D1-es matricát, jönni fog a büntetés, ugyanis a kétszer drágább D2-est kellett volna venned.

Teljesen átlagos, körablakos kisbusz. Csak nem mindegy, hét- vagy nyolcszemélyes

Figyelted a vontatmányos részt is? A max. hétszemélyes kocsira, például egy Land Rover Discoveryre nyugodtan kapcsolhatsz utánfutót, elég egy darab D1-es matrica. De ha egy nyolc- vagy kilencszemélyes autóval vontatsz, akkor a D2-es mellé a vontatmánynak kell egy U jelű matrica is.

Hiába vagy bőven 3,5 tonnán belül az utánfutós kisbuszoddal, ha legalább nyolc ülés van benne, a tíznapos matricád 2975 Ft helyett (D1) 8925 Ft lesz (a D2 5950, az U 2975 Ft). Szóval csak óvatosan!

Óvatosan a járműszerelvényekkel!

Még gyakoribb hibalehetőség utánfutózásnál a sebességhatár.

Mert hiába kicsi az autó és az utánfutó is, ezek együttese már járműszerelvény: autópályán 80 km/h, lakott területen kívül egyéb úton 70 km/h a sebességhatár (lakott területen ugyanúgy 50 km/h).

Két járműszerelvény, azonos sebességhatárok

Országonként változhatnak a szabályok (Ausztriában pl. utánfutózhatsz bátran, ingyen, de autópályán ott is csak 100-zal mehetsz a járműszerelvényeddel, Horvátországban személyautóra kötött utánfutóval is drágább az autópályadíj), de legalább már tudod, hogy utánfutózásnál vagy kisbuszozásnál mindenképp érdemes alaposan tájékozódni utazás előtt.

(Nyitókép: police.hu)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.