A frissen megkoronázott III. Károly brit uralkodót nem autórajongónak ismerjük, de azért őt is érdeklik az autók. A kedvencét például több mint ötven éve kapta, és még mindig nagy megelégedettséggel hajtja.

Furcsa belegondolni, de Károly egész életét trónörökösként élte le, hogy aztán hetvennégy éves korában koronázzák brit uralkodóvá. Nem tartják nagy autórajongónak, de mindig is érdekelték a járművek, az első például az a pedálos kiskocsi volt, amivel négyéves korában fotózták le a családi birtokon. A jelenlegi kollekciójában akadnak saját kedvencei, az udvarral együtt örökölt limuzinok és az autógyártóktól kapott ajándékok is.

Károly első autója egy pedálos kiskocsi volt, az első igazi autója pedig egy kompakt MG sportkupé

Királyi limuzinok

Brit uralkodóként Károly is a hazai autómárkákat részesíti előnyben, mint a Bentley és a Rolls-Royce, az Aston Martin és a Jaguar. Nem véletlen, hogy édesanyja, II. Erzsébet halála után egy klasszikus fekete Rolls-Royce Phantommal érkezett új uralkodóként, nagy érdeklődés közepette a Buckingham-palotába, ugyanazzal a példánnyal, mint ami Vilmost és Katalint is vitte a Westminster-apátságba az esküvőjük napján.

A királyi garázsban van egy 1950-ben gyártott Phantom is, amit Erzsébet és Fülöp még koronázásuk előtt vásárolt, és amit még mindig használnak, Károly pedig ezen kívül egy 1977-es Phantomot is örökölt, amit Erzsébet az ezüstjubileumára kapott az angol autógyártóktól. Érdekesség, hogy

amikor a királyi család tagja utazik egy Rolls-Royce-ban, akkor a Spirit of Ecstasy alakját Sárkányölő Szent György szobrocskájára cserélik.
Az uralkodói ház hivatalos autóját a Bentley tervezte meg és gyártotta II. Erzsébet számára még 2002-ben,

ezek a sorozatgyártásban nem elérhető, speciálisan magasított tetős limuzinok természetesen páncélozott karosszériával, golyóálló üvegekkel és kevlárral erősített abroncsokkal készültek. A két példány egyikében utazott Károly és Kamilla idén tavasszal Berlinben, amikor uralkodóként első hivatalos útjukon jártak ott.

Borral tankolt veterán

Erzsébetről mindenki tudta, hogy rajongott a Land Roverekért, több is volt neki belőle, amiket saját maga vezetett, és utolsó útjára is egy átalakított Defender vitte. Károly trónörökösként gyakran utazott ezekben az autókban, de nem valószínű, hogy örökölte a lelkesedést a terepjárók iránt. Sokkal inkább érdeklik a környezettudatos modellek, például 2018-ban elsőként szerzett be elektromos Jaguar I-Pace-t, a halandók számára nem elérhető sötétkék színben.

Károlyt régóta foglalkoztatja a környezetvédelem, a tudatos életmód, és ezért még azt a kedvenc autóját is átalakíttatta, ami élete nagy részén elkísérte. 1970-ben,

huszonegy éves korában kapta ajándékba a Seychelle-kék Aston Martin DB6 Volantét, aminek a mai napig szívesen ül a volánja mögé.

2008-ban átalakíttatta, hogy bioetanollal működjön, és azóta örömmel újságolja mindenkinek, hogy az autója angol fehérbor és a sajtgyártás során maradt tejsavó keverékével üzemel.

A következő Aston Martinját 1986-ban kapta meg, a V8 Vantage Volante a bahreini emír ajándéka volt, de nem tartotta meg sokáig, egy aukción eladta, és a bevételt jótékony célra ajánlotta fel. A gyártól ugyanis kapott egy újabb Virage Volantét, amit 6,3 literes, 500 lóerős V8-assal szereltek. A kedvence mégis a DB6 maradt, ezért

amikor felmerült, hogy miért van egyszerre két Aston Martinja, inkább az újabbat adta vissza 2008-ban.

A jó öreg DB6-ost még Vilmosnak is kölcsönadta az esküvőjére, míg Harry egy elektromos Jaguar E-Type Zerót vezetett a nagy napján. Károly még trónörökösként egyre szívesebben próbált ki alternatív hajtásláncú autókat az etanolos Saaboktól a hidrogénüzemű BMW-n át az elektromos Audi e-tronig, trónra lépése után pedig

kíváncsian várjuk, hogy III. Károly korában hogyan változik meg a brit udvar autóparkja.
Camillával Havannában jártak, és megnéztek egy autós találkozót ezzel az MG roadsterrel
Károly egyre inkább érdeklődik az alternatív hajtású autók iránt, itt épp a brit fejlesztésű, hidrogénüzemű Rasát próbálja ki

(Fotók: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A Land Rovertől az egyedi Bentley-ig – II. Erzsébet különleges autói

Szeretett vezetni, sőt, képzett autószerelő is volt a 96 éves korában elhunyt királynő.

Száz éve született Gianni Agnelli, akinek volt egy pár fantasztikus autója

A Fiat legendás vezére a legnagyobb olasz playboy volt, az autógyűjteménye is figyelemreméltó.

Paul Newmantól Michael Fassbenderig – színészek a versenypályán

Szívesen rajthoz álltak egy futamon két forgatás között.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában