Az igényes kivitelezésű cargo-bringához a Toyota a nevét adja, a francia Douze pedig minden mást.

A Toyota már évekkel ezelőtt bejelentette: a jövőben már nem autógyártóként, hanem mobilitási szolgáltatóként határozza meg magát. A változást megerősítendő a márka már a 2019-es Tokiói autószalonon bemutatott egy egész csomó elektromos mikromobilitási eszközt, amik aztán valahogyan a mai napig nem jutottak el Európába. Most viszont a francia piacon egy kicsit tényleg elmozdult a Toyota az autóktól: bemutattak egy elektromos cargo-kerékpárt.

A teherbicikli nem a Toyota saját terméke. A gyártó a francia Douze Cycles, az ő termékükre került fel a Toyota Mobility embléma. A jármű hajtásában klasszikus pedelec-rendszerben 250 wattos villanymotor segíti a kerékpárost. (A középagyra dolgozó hajtómotort a Yamaha szállítja.)

Az 500 Wh kapacitású akkumulátor a gyártó szerint akár 100 kilométeres hatótávot is képes biztosítani, de sejtésünk szerint ennek eléréséhez azért még jócskán oda is kell tekerni az elektromos segédhajtás mellé.

A Toyota-féle cargobicikli 275 centiméteres teljes hosszából 85 centi a rakfelület; ide akár 300 literes szállítóládát vagy két gyerek szállítására alkalmas beülőt lehet rögzíteni. A hasznos teherbírás a specifikáció szerint 100 kilogramm. A bringa nyergében 155 és 195 centis testmagasság között bárki jól érezheti magát a gyártó közlése szerint. Az első keréken 80 mm-es rugóutat engedő teleszkópok mozogják ki az útegyenetlenségeket.

A hosszú teherbringa első kerekét a Douze saját fejlesztésű, kettős huzalozású rendszerével kormányozhatja a bringa vezetője. A hátsó tengelyre 10 fokozatú Shimano Deore váltó került, a fékeket a Tektrótól vásárolja a Douze.

A Toyota-Douze villany-cargo-bringa áráról egyelőre nincs információnk, de a hasonló felépítésű, hasonló igényességgel készülő teherkerékpárok jellemzően 4-5 ezer euróba, 1,6-2 millió forintba szoktak kerülni a fontosabb európai piacokon.

Hasonló teherbringákat és elektromos bicikliket gyártó üzemet nézni nem kell ám Franciaországba menni, elég csak Esztergomig elugrani:

Így készülnek a biciklik, e-bike-ok és fatbike-ok az esztergomi Neuzer-üzemben

Már szinte minden nyugati piacra készülő esztergomi bicikli elektromos bicikli, az új sláger pedig a vaskos kerekű fatbike.

 

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában