Egy autóbaleset helyszíne mellett elhaladva bámészkodni nem illik, fényképezni pedig egyenesen tiszteletlenség. A német rendőrök mostantól szigorúan büntetik ezt a cselekedetet.

Biztosan emlékszel arra a tévériportra, amelyen egy német rendőrtiszt egy halálos baleset helyszínén osztja ki a cseh és magyar kamionost, akik fényképet készítettek a balesetről.

Az esemény rávilágított arra, hogy egészen addig a német szabályok enyhék voltak a bámészkodókkal szemben, mert az esetükben legfeljebb pénzbírságot lehetett kiszabni. Július elején azonban a Bundestag elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint

aki halálos baleset áldozatáról fényképet vagy videót készít, bűncselekményt követ el, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető,

ezen kívül pénzbírságot is ki lehet szabni rá. A Btk-nak megfelelő német törvény módosításának kezdeményezője a rendőrség szakszervezete volt.

A jogalkotó szerint az emberi méltóság nem ér véget az egyén halálával, a személyes jogok az elmúlás után is megilletik őt. A másik szempont a kegyelet, a családtagok és hozzátartozók súlyos tragédiája, amit mindenki tisztelni köteles, ezért nem készíthető, és főleg nem közölhető olyan képanyag, amin a balesetben az áldozat is látható – a németeknél most már börtön is jár érte.

(Forrás: Baleset-megelőzés, kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Németországban már 21 km/órás sebességtúllépéstől elveszik a jogsit

A német rendőrök nem viccelnek, szigorúbbak lettek a büntetési tételek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Japán ritkaság volt a sportos és megbízhatatlan Nissan

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés