Fából készített működő motort, sebességváltót, differenciálművet, kuplungot és egyebeket is egy, a fizikavizsgájára készülő tini.

Egyszerre őrült és zseniális, amit a még tinédzser Simas Snežko művelt: fából épített egy komplett mechanikus autómodellt, vagyis nemcsak néhány dugattyú mozog fel-le egy kifúrt fatömbben, de működő sebességváltója, differenciálműve, kuplungja és egyéb részletei is vannak a modellnek, például a működő műszerek.

Tényleg hihetetlen a végeredmény:

Snežko a Redditen számolt be az építési folyamatról, azóta pedig a YouTube-on is dokumentálta azt. Fél évet dolgozott rajta a fizikai záróvizsgájának, noha ez nem volt elvárás vele szemben, egyszerűen csak meg akarta csinálni.

„Az autót egy szétszedett akkus fúrógép hajtja – mondta a The Drive-nak. – Az álmotor egy 0,17 literes (170 köbcentis) V8-as. A motoron kívül minden mechanikus alkatrész százszázalékosan működőképes”.

Működőképes alkatrész a háromfokozatú kézi sebességváltó, ami egy nyitott differenciálműhöz csatlakozik, valamint a hidraulikus kuplung, és a működő tárcsafékek.

A teljes videó itt:

A szerkezet számítógépes eszközök nélkül készült, még csapágyak sincsenek a konstrukcióban, olaj helyett pedig száraz szappan vagy gyertyaviasz biztosítja a kenést, ami fával elég jól működik.

(Forrás: The Drive, fotók: Simas Snežko)

Ez is érdekelhet:

Senki nem volt felkészülve az 1200 lóerős Fiat Multiplára

Ezt tényleg nem hiszed el, pedig létezik!

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában