Retró külsőt álmodott a Lada Niva utódjának egy orosz formatervező, aki nagyon jól eltalálta az eredeti modell hangulatát. Ha minden igaz, akkor a Lada is valami ilyesmin töri a fejét.

Ha egy autógyártó nem hajlandó felújítani legendás típusát, akkor megteszik helyette az ügyes formatervezők. Obendorfer Dávid például számtalan régi kedvenc új értelmezését álmodta már meg a BMW 2000 CS-től a Fiat 600-on át a Volkswagen mikrobuszáig. És ugyanezt tette most egy orosz formatervező, aki a Lada Niva utódját alkotta meg, méghozzá elképesztően ügyesen.

A kereklámpás mellett a Niva a Lada másik nagy klasszikusa, a hetvenes évek óta szinte változatlan formában készül, és Lada 4x4 néven ma is lehet kapni újonnan. Mint a Land Rover Defender vagy a Mercedes-Benz G-osztály, ennek is klasszikussá érett a vonalvezetése. Az orosz dizájner pedig jól elkapta az eredeti modell hangulatát, egyszerre lett modern és múltidéző a forma.

Minden megvan rajta, amitől Niva lesz a Niva: a jellegzetes motorházfedél, az állított hátsó lámpák és a C-oszlop szellőzőnyílásai is. Karosszériája háromajtós, de akárcsak az eredeti Niva, úgy a retró változat is elkészült ötajtós kivitelben. A tetősínekkel, modern lámpákkal és divatos könnyűfém kerekekkel pedig naprakész is az új Niva.

Persze ez az autó még csak virtuálisan létezik, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy megvalósul. Amikor kicsivel több, mint egy éve ismét elkezdték a Ladák forgalmazását Magyarországon, az importőr elmesélte, hogy a gyárban is valami hasonlón törik a fejüket: az eredeti modell utódján, ami formájával a régit idézi, de a technikája már modern lesz. Ha így fog kinézni, alig várjuk!

És ezt olvastad már?
V6-os motor hajtja ezt az igazán őrült Opel Astrát