Számtalan amerikai film szereplője volt ez a Lincoln: ha érzékeltetni akarták, hogy a karakter tele van pénzzel, akkor egy Town Car limuzinban utazott. Mutatunk egy bámulatos állapotban megőrzött példányt, aminek a belső tere igazi időutazás.

A nyolcvanas-kilencvenes években szinte minden amerikai filmben begördült a képbe egy ilyen Lincoln Town Car. A hosszított limuzinban legtöbbször a rosszfiúk utaztak, de azért akadtak kivételek. Richard Gere egy fehérrel ment Julia Robertsért a Micsoda nőben, és a tetőablakon szállt ki, Bruce Willis pedig egy feketével utazott a Nakatomi Plazába a Die Hard első részében.

A Continental szériából önállóvá vált Town Car a Lincoln válasza volt a Cadillac luxusautóira, és a leghosszabb személyautónak számított, amit a Ford akkoriban gyártott. 1981-től 2011-ig három generációja készült, és a pályafutása három évtizede alatt az amerikai limuzinok szinonimájává vált, ezért előszeretettel használták a filmesek is.

Miért Town Car?

Az elnevezés az 1920-as években általában a limuzinokat jelölte. A kifejezés a lovas kocsik korából származik, amikor az utasok fölött tetővel szerelt felépítményeket hívták városi kocsinak, franciául de Ville, ebből ered az angol town car. A De Ville nevet a Cadillac levédette és használta, ezért a Lincoln a kifejezés angol változatáról nevezte el a limuzinját.

A képeken látható Town Car 1984-ben készült, és a műbőrtetős metálkék limuzin igazi időutazás a nyolcvanas évekbe,

a fedélzetén Hitachi tévével, klímaberendezéssel és minibárral. Matthew McConaughey számára munkahely is volt Az igazság ára, eredeti címén The Lincoln Lawyer szerepében, és Michael Douglas, mint Gordon Gekko is egy Town Car limuzinban utazott a Tőzsdecápákban.

Ez is érdekelhet:

Lehet izgalmasabb egy veterán Lincoln, például vele

Násztyával és a Continentallal bármikor indulnánk kirándulni.

És ezt olvastad már?
Michael Schumacher is ezzel kezdte – a Ford visszatér a Formula–1-be
További cikkeink a témában