70 évesen érte a halál.

A háromszoros világbajnok Niki Lauda a nyáron tüdőátültetésen esett át, állapota látszólag javult, ám az elmúlt időszakban újabb komplikációk léptek fel, végül hétfőn este családja körében eltávozott. Gyászol a Forma–1, gyászol a (sport)világ.

Formula 1 on Twitter

Rest in peace Niki Lauda. Forever carried in our hearts, forever immortalised in our history. The motorsport community today mourns the devastating loss of a true legend. The thoughts of everyone at F1 are with his friends and family.

Lauda 1971-ben debütált az F1-ben a March Ford csapatában, első futamgyőzelmét 1974-ben aratta a Ferrarival, amellyel 1975-ben és 1977-ben is világbajnok tudott lenni, hét évvel később harmadszor is felért a csúcsra, ám ekkor már a McLaren versenyzőjeként. A sportágtól 171 futam után és 25 győzelemmel vonult vissza 1985-ben.

Bár háromszoros világbajnok, sokaknak az 1976-os Német Nagydíjon elszenvedett szörnyű balesete ugrik be Luada kapcsán: az osztrák az egyik kanyarban sziklának csapódott, a sisakja lerepült, az autója kigyulladt, miközben ketten is belerohantak. Lauda percekig ült a lángok között, mire három versenytársának sikerült kihúzni őt az autóból, az égési sérülések mellett légcsöve és tüdeje is komolyan megsérült.

Hat héttel szörnyű balesete után Lauda visszatért, elmondása szerint félt és rettegett, ennek ellenére rögtön negyedik lett az Olasz Nagydíjon – abban az évben mindössze egy ponttal maradt el a világbajnokságot nyerő James Hunt mögött.

Nyugdijazása után sem szakadt el az F1-től, volt a Ferrari tanácsadója (1992-1997), irányította a Jaguart (2001-2002), illetve 2012-től a Mercedes tanácsadójaként tevékenykedett.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Négy koncepció mutatja meg a Nissan elektromosított jövőjét