Nem is gondoltunk bele, hogy a Passat már nemcsak youngtimer, hanem igazi veterán autó is lehet, hiszen a legelső széria 1973-ban mutatkozott be. Itt egy megkímélt példány ebből az évjáratból, ami a legapróbb részletekig kívánatos darab.

Giugiaro tervezte a ferdehátú formát, akárcsak a Golfét, és az olasz mester az első Passattal is nagyot alkotott. Műszakilag az Audi 80-assal mutatott rokonságot, és ahhoz hasonlóan a hosszában beépített orrmotorja az első kerekeket hajtotta. Ez akkoriban még nem volt olyan magától értetődő, a konkurensek közül csak a Renault R16-os épült hasonló módon.

Jóval kisebb és könnyebb volt a mainál a legelső Passat, ezért a motorjai sem voltak nagyok. Az alapmodell 1,3 literes benzinest kapott 55 lóerővel, akinek ez nem volt elég, választhatta az 1,5 literest 75 vagy 85 lóerővel, később az 1,5 literes, 50 dízelt is megkapta a Golfból.

Nagy utat tett meg azóta a Passat, és az biztos, hogy a legújabb, 240 lóerős, összkerékhajtású változat mellé egy ilyet is tartanánk a garázsban.

És ezt olvastad már?
Tökéletes mindenes, csak a turbó zavar benne – Kia Sportage PHEV-teszt
.