15 000, azaz tizenötezer kiló, tömör beton, és a portugál tengerparton áll.

A Lisszabon melletti Cascais-ban, a csempével borított világítótorony melletti, hotellé alakított erőd mellett áll egy Seat Arona. Nem parkol éppen jó helyen, de soha nem fogják elvinni a helyi szervek, és ellopni sem nagyon.

A kocsi ugyanis 15 ezer kiló.

Csak azért nem tömör beton, mert némi acél, szilikon és üveggyapot is került bele. A kocsi Alexandre Farto portugál street art dizájner alkotása, egy szabadtéri szobor, amellyel

„egy autó dizájnját akartam halhatatlanná tenni.”

A Vhils művésznevű mester egy évig dolgozott a beton SUV-n, te viszont egy egyperces videóban megnézheted, miért tartott ennyi ideig a művelet:

Vhils hasonlóan fogott neki a tervezésnek, mint a hagyományos autóknál teszik: először készített egy skiccet papíron, ceruzával, majd 3D-s programokkal tesztelte a megvalósíthatóságát.

„Jó ideje akartam már egy autón dolgozni, úgyhogy számomra ez egy fantasztikus lehetőség volt, végig zökkenőmentes maradt a kapcsolatom a Seat szakembereivel” - jegyezte meg.

Bár szeret rusztikus anyagokkal dolgozni, ekkora léptékben nem könnyű boldogulni a cementtel, ezért először egy acélváz készült az installációhoz. A kerekeket külön gyártották, és egyenként száz kilót nyomnak. Bennünket viszont az nyűgözött le, hogy mennyire részletesen kidolgozta őket a mester: közelről láttuk, hogy még a feliratok vékony csíkozását is megformálta.

Az autó eleje teljesen hagyományos (leszámítva persze, hogy tiszta beton), a vége viszont a művész sajátos koncepciója: víszintesen fekvő épületek tömege, amely egy szemet formáz, ezzel „a látás fontosságát hangsúlyozza”.

Kissé távolabbról pedig dinamikus hatást kelt a hátsó rész, mintha mozogna a kocsi.

Vhils-Farto szeretné, ha száz év múlva

„úgy néznének erre a kocsira, mint egy fosszíliára a korszakból”.

„Borzasztóan büszke vagyok erre a darabra, nem csak a komplexitása miatt, hanem mert úgy alkottam meg, hogy ellenálljon az idő múlásának.”

Erre elsőre nem is gondoltunk, de tulajdonképpen így is lehet értelmezni a fenntartható autózást.

És ezt olvastad már?
Elektromos autóként térhet vissza a Moszkvics