Még jóval azelőtt, hogy a Mercedes magába olvasztotta volna az AMG-t, ezt a W126-ost a klasszikus módszerekkel tuningolták fel, hogy mai szemmel nézve is figyelemreméltó sebességre legyen képes.

1979-ben jelent meg az S-osztály egyik legkeresettebb nemzedéke, a W126-os, amiből a pályafutása végén hozta ki ezt a példányt az AMG. A kínálat csúcsmodellje az 560 SEL volt, amit 5,5 literes V8-assal szereltek, ez adta az alapokat a tuningcég által épített autónak.

Az affalterbachi műhelyben a motorját hatliteresre, a teljesítményét 296-ról 385 lóerőre növelték.

Gyárilag egy ilyen 560 SEL végsebessége sem haladta meg a 250 km/órát, de aki az AMG-től rendelte meg az autót, akár 306 km/órával is száguldhatott vele, és ez az érték még ma, közel három évtizeddel később is figyelemreméltónak számít.

A képeken látható példány 1991-ben készült, és még csak 108 ezer kilométert futott.

Fekete fényezéséhez remekül illik, hogy a hűtőmaszk és az ablakkeretek króm helyett feketék, míg az AMG kerekek polírozottak lettek.

A fabetéttel díszített belsőben egyedi a kormánykerék és a váltókar, és a fekete bőrkárpit néhány repedését leszámítva minden újszerű.

A kilencvenes évek elején nagy szám volt, hogy tempomat és automata klíma, elöl memóriás, és hátul is elektromosan állítható ülések jártak hozzá.

A kupéváltozatát mutattuk már, most pedig minden luxussal ellátott limuzinként is megszerezhető az 560 SEL 6.0 AMG az RM Sotheby’s youngtimer modelleket felvonultató esseni aukcióján.

Ezt a csodálatos ritkaságot várhatóan 100-140 ezer euróért, azaz 30-45 millió forintért adják majd el.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Elektromos csuklós buszt tesztelhetsz Budapesten