Az állólámpásnál és a bálnánál kevésbé hízelgő becenevet kapott a W123-as, amit nálunk zöldséges Mercedesként is ismerni. A piacra viszont biztos, hogy nem jártak ezzel az AMG által tuningolt példányával, amibe 5 literes V8-as motor került.

1979-ben gyártották ezt a Mercedes kombit, amikor az AMG messze nem volt olyan ismert, mint ma, még nem is számított gyári részlegnek. A nálunk zöldségesként ismert W123-as sorozatba tartozik (és mivel kombi, egészen pontosan S123 a kódja), de sajnos nem tudni, hogyan is vált ilyen dögös feketévé.

2013-ban találtak rá egy hirdetésben, és az előző tulajdonosa nem tudott részleteket a születéséről. Éppen ezért rejtély marad, hogy Aufrecht és Melcher urak grossaspachi műhelyében készült-e (innen az AMG név), vagy a Mercedeseket jól ismerő, az AMG-hez közel álló rajongó munkája. A gondosan összeválogatott elemek tökéletes összhangja ezeket feltételezi.

A motorja az M117 kódú 5 literes V8-as, amit az S-osztály, az SL és még a G-osztály is megkapott gyárilag, de a W123-as széria nem. A nyolchengerest szakértő módon hangolták össze az autóval, és az utastere is igényes munka a korabeli Recaro sportülésekkel és az extra számlapos műszerfalával, amihez a taxikivitelből vették át az árnyékolót.

Az AMG optikai készlettel tuningolt karosszéria és a krómozott helyett feketére fényezett hűtőmaszk abszolút egyedivé teszi ezt a negyvenéves Mercedes kombit, amit most egy youngtimer-kollekció részeként kínálnak árverésre. Az RM Sotheby’s esseni aukcióján 60-70 ezer eurót, mintegy 20-22 millió forintot várnak érte.

Még több gyönyörű autó ebből a korszakból:

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon