Michael Schumacher 1991-ben debütált a Forma–1-ben, méghozzá a hétvégi futamnak helyet adó Belga Nagydíjon. Az akkor még csak 22 éves Schumacher a Jordan csapatával mutatkozhatott be Spában, azonban ehhez füllentenie is kellett – nosztalgiázunk, ha már Belgiumba látogat az F1 mezőnye.

Az 1991-es Belga Nagydíj előtt nehéz helyzetbe került a Jordan, a csapat egyik pilótáját, név szerint Bertrand Gachot-t hónapokra börtönbe zárták (mert paprikaspray-vel lefújt egy taxisofőrt), így az istálló pilóta nélkül maradt. Schumacher akkori menedzsere, Willi Weber pedig nem habozott, azonnal beajánlotta a későbbi hétszeres világbajnokot Eddie Jordan csapatfőnöknek.

Schumi meg is kapta a tesztelési lehetőséget Silverstone-ban, ahol annyira meggyőzően teljesített, hogy végül Spában (a hetedik helyről) elindulhatott első F1-es futamán – ehhez azért egy kisebb hazugság is kellett a részéről, de erről maga Eddie Jordan is tud már:

„Először hazudott nekem. Megkérdeztem tőle, hogy volt-e már Spában, mármint hogy valaha versenyzett-e ott. Ő simán rávágta, hogy igen, de kiderült, hogy bár nem hazudott, de még nem versenyzett ezen a pályán. Ha ezt akkor tudom, nem engedem vezetni. Azt gondoltam, hogy lehetetlen megtanulni vezetni egy új autót a világ legnehezebb pályáján. A hetedik helyezése a rajtnál egészen kimagasló volt.”

Élete első F1-es futamán mindössze 500 méter jutott Schumachernek, az ötödik helyről esett ki váltóhiba miatt.

(Forrás: motorsport.com, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában